Plantencursus 2019 door Erica Griffioen

Vanaf 23 april 2019 organiseren wij een plantencursus.
Deze cursus is gericht op de leden die nog niet zo ervaren zijn in het herkennen of determineren van planten.
Erica behandelt voor de pauze een plantenfamilie en na de pauze gaan we met elkaar een aantal planten determineren.

Grassencursus 2018 door Ad Wagemakers

In de eerste helft van 2018 organiseren wij een grassencursus. Deze cursus is gericht op de iets meer gevorderde botanisten. Zij vergaren door deze cursus meer kennis om met vertrouwen de grassen mee te nemen in inventarisatierondes. De cursus zal uit drie avonden en drie excursies bestaan. De cursus avonden zijn steeds zo ingericht dat de eerste helft theorie is gevolgd door de tweede helft van de avond met vooral praktisch determineren.
Eerste cursusdag, 22 mei:
= Inleiding, functie, nut en onderscheid met Cypergrassen
= Vegetatieve onderdelen van een gras: wortels, stengel / halm, bladschijf, tongetje, bladschede, beharing, ribben, geur, kleur, glans enz.

Tweede cursusdag, 26 juni:
= Bloei van grassen, bloeiwijze en bevruchting
= Onderdelen van de grasbloem: kransen, aartjes, kelkkafjes, kroonkafjes, schubjes, meeldraden, stamper, kroonkafjes, en vorm kafnaalden.

Derde cursusdag, 24 juli:
= Grassen en hun standplaats, indeling van grassen in ecologische groepen
= Vegetatieve herkenning van grassen.

Er wordt tijdens de cursus een PowerPoint presentatie gegeven. De cursisten krijgen een uitgebreid documentatiehandboek.
De excursies worden gehouden naar verschillende biotopen.

Excursiedagen:
9 juni Het Labbegat (50 soorten)
7 juli Zuid Limburg (kalk- en schraal graslanden)
28 juli Zeeland met zilte invloeden

De kosten van de cursus inclusief naslagwerk bedragen € 60.- voor leden van KNNV IJssel en Lek en € 80.- voor niet-leden.
Maximum aantal deelnemers: 20.
Aanmelden voor 15 januari 2018 via knnvijenl@live.nl

Telefloracursus

Wil je via internet meer over verschillende planten leren? De afdeling Delfland van de KNNV heeft een speelse cursus ontwikkeld, die wij mogen gebruiken. Hoe gaat deze cursus? Je krijgt elke week een paar foto’s van verschillende planten. Als het nodig is, zijn ook details van die planten gefotografeerd. Die planten probeer je te determineren. (zie bijlages voor de eerste serie). Eén keer in de maand nemen we op de werkgroepavond de gevonden oplossingen door. We ruimen daar een half uur voor in. Wie niet naar de werkgroepavond kan komen, krijgt de oplossingen per mail thuisgestuurd. Natuurlijk mag je ook per mail reageren, overleggen etc. Wil je meedoen? Geef je dan op via onze email knnvijenl@live.nl

Hier vindt u de links naar de wekelijkse opgaven:

Algemene informatie over Cursussen