donderdag 2 april 2020

 

Lezing door Karel Gort over "Vergeten groenten"

Eetbare "vergeten"groenten.
Uit de zee tot in uw tuin.
Vogelmuur We maken een virtuele wandeling door de natuur.
Al wadend door de zompige kwelders kunnen we Zeekraal plukken
om een heerlijk visgerecht meer allure en pit te geven.
Verder nemen we ook nog terloops wat Lamsoor mee
om als frisse groene salade bij het visgerecht te serveren.
De brakke kreken veranderen langzaam in zand.
De geur die we ruiken is van Selderij. Ook hier nemen we wat van mee
voor in de groentesoep. In de verte zien we Heemst.
Gelukkig hebben we een handzaam schepje meegenomen.
We spitten een wortel uit de grond en nemen die mee om wat
marshmallows van te maken voor op de barbecue.

Dan nemen we voor in de salade Vogelmuur mee.
Vogelmuur staat echt overal en is bijna het hele jaar te vinden.
In plaats van Vogelmuur kan ook Deens lepelblad in de salade
gebruikt worden. Dan zien we nog wat Veldsla staan en dat is
een welbekende sla soort die we kennen van de supermarkt
en/of groenteboer.

Maar we zijn vergeten dat Veldsla ook te vinden is in onze kuststrook.
Pastinaak

Kijk nou! Wat staat daar?
Dat is nu écht een vergeten groente!
Hoewel tegenwoordig staat deze groente weer op de kaart.
Het is Pastinaak!
Die móeten we natuurlijk hebben.
Met zweet op onze rug hebben we met het meegenomen schepje
een Pastinaak uit de grond kunnen trekken.
Wat een geluk! We raspen deze koolsoort en serveren die als bijgerecht.



Tot slot zien we langs een sloot Watermunt staan, natuurlijk nemen we wat blaadjes mee voor een kopje thee of een watertje met een frisse smaak bij het eten.
Zo eindelijk … eet smakelijk .. of … zijn we wat vergeten?

Deel deze pagina