dinsdag 18 september 2018

Film-lezing over De Peel en over kraanvogels door Cor Speek.


De Groote Peel en De vlucht van de kraanvogels zijn films van Cor Speek uit Geldrop.

De eerste film laat beelden zien uit diverse jaargetijden, opgenomen gedurende meerdere jaren, in wisselende omstandigheden.
Hierdoor krijgt men een fantastisch overzicht van de natuur in de Groote Peel.

Zelf vertelt Cor Speek hierover:
Het waren de kraanvogels die mij naar de Peel lokten. In 1997 zag ik ze voor het eerst. Een groep van 32 kraanvogels streek neer op een pas geoogste maïsakker. Hun majestueuze vlucht en adembenemende roep waren een openbaring voor mij. Sindsdien bezoek ik de Peel meerdere malen per jaar om er te filmen. En uiteraard komen er dan niet alleen kraanvogels in beeld.
Nationaal Park De Groote Peel is een aaneengesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. Deze bijzondere natuur kent een grote verscheidenheid aan flora en fauna. In de film ziet u behalve veel voorkomende planten, ook specifieke hoogveenplanten zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide. Daarnaast bijzondere broedvogels zoals de geoorde fuut, de nachtzwaluw en de roerdomp. Ook zeldzame vlinders en libellen komen voorbij. Deze film is bewerkt met beeldmateriaal uit verschillende jaren en toont beelden uit de vier seizoenen. Ieder jaar worden er nieuwe filmbeelden aan de film toegevoegd. Enkele onvervangbare beelden zijn opnieuw gebruikt. De film duurt 46 minuten en is volledig ondersteund met live geluiden en tekst, wat een bijzondere beleving biedt.

Deze film geeft een mooi beeld van het kleinste nationale park van Nederland; De Groote Peel. Zelfs ‘Peelkenners’ zullen verbaasd zijn over de gevarieerdheid aan planten en dieren.

De tweede film laat beelden zien van bekende rustplaatsen tijdens de trek van de kraanvogels in Europa.
Rügen en Diepholz in Duitsland, de Strabrechtse heide en de Peel in Nederland, Extremadura in Spanje,
op al deze plaatsen heeft Cor Speek opnames gemaakt.
Er bestaan twee routes die de kraanvogels gebruiken tijdens hun trek.
In de film volgen we het leven van kraanvogel als ze wegtrekken naar het zonnige zuiden.

De film duurt 40 minuten en wordt ondersteund met ingesproken tekst.

Zelf vertelt Cor Speek hierover:
Mijn passie voor kraanvogels ontvlamde op 23 november 1997. Toen zag ik voor het eerst kraanvogels vliegen boven de Peel. Een groep van 32 kraanvogels streek neer op een pas geoogste maïsakker. Hun majestueuze vlucht en adembenemende roep hadden een grote impact op mij. Sindsdien bezoek ik ieder najaar gebieden waar ik de  kraanvogels kan waarnemen en filmen.


Na de films kunnen vragen worden gesteld zowel over de inhoud van de films als over het maken daarvan.

Voor meer informatie: Eric Stockx, tel. 06 5895 3678

Deel deze pagina