dinsdag 21 januari 2020

 

Lezing Het verhaal van de aarde, deel 3 door Marcel van Schoor.


Klimaatverandering, smeltende gletsjers, zeespiegelstijging…;'global change' komt vrijwel onafgebroken in het nieuws. Overheden worden ter verantwoording geroepen, zelfs aangeklaagd. Dit gebeurt vanuit het idee dat de mens de teugels in handen heeft en in staat is de veranderingsprocessen een gewenste kant op te sturen. Vallen er lessen te leren uit de aardgeschiedenis? Hebben er zich in het verleden omstandigheden voorgedaan die met de huidige situatie vergeleken kunnen worden? Hoogste tijd dus om te kijken hoe de wereld van nu tot stand is gekomen en via welke veranderingen uit de geschiedenis van onze planeet die toestand bereikt is.
Het verhaal van de lezing volgt de grote lijnen van de evolutie van de aarde en van het leven; vanaf het ontstaan van de aarde tot aan de huidige 'staat van de planeet'. Deze evolutie kenmerkt zich door een intensief samenspel van aardse en biologische processen. Dit betekent dat een aarde zonder leven bijna niet is voor te stellen. Fossielen tonen aan dat er ook in vroegere tijden een enorme verscheidenheid aan levensvormen op aarde heeft bestaan. Hoe heeft dit leven zich ontwikkeld? En wat voor invloed heeft dit leven op de ontwikkelende aarde gehad?
De aarde blijkt een complexe en dynamische planeet te zijn die in een voortdurende staat van verandering verkeert. De geschiedenis van de aarde bevat dan ook beelden van voorbije werelden die we nauwelijks als afkomstig van 'onze aarde' zouden herkennen. Maar ook al lijken die werelden voor ons onheilspellend en vreemd en de veranderingen ingrijpend, de condities binnen het systeem aarde zijn al vanaf een vroeg begin nooit té extreem voor het leven geweest.
Om het verhaal te illustreren zullen een groot aantal indrukwekkende landschappen of plekken die een bijzondere blik in de evolutie van het leven gaven, van Australië tot Zuid-Limburg, in de presentatie te zien zijn
In deze  lezing gaan we verder met het laatste en best gedocumenteerde stukje van de aardgeschiedenis: vanaf het Mesozoïcum tot aan het heden. We zullen zien hoe de wereld een steeds moderner en herkenbaarder uiterlijk krijgt. Maar ook deze ontwikkeling was alles behalve een continu en geleidelijk proces!


Deel deze pagina