Datum:
donderdag 21 maart 2019 20:30
Type activiteit:
Thema-avond

Deze 'Algemene activiteit' staat open voor alle KNNV- én IVN-leden van de afdelingen regio Leiden.
Aansluitend op de Algemene Ledenvergadering van de KNNV-afdeling Leiden verzorgt Herman de Swart een presentatie over Speleologie.
Speleologie is een interdisciplinaire wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoek van natuurlijke grotten en de gebieden waarin grotten voorkomen, de zogenaamde ‘karstgebieden’. Grotten vormen voor biospeleologen een interessant milieu; zij bestuderen de bijzondere aan het leven in eeuwige duisternis aangepaste diersoorten, vaak blind en kleurloos of uitgerust met ‘sonar’, zoals blinde grotvissen en –salamanders.
De laatste jaren is er veel belangstelling voor bacteriën en archaea en de oorsprong van het leven (in grotten?). Ook ‘lampenflora’, het menselijke bioritme, en uitgestorven diersoorten als de holenbeer worden in grotten bestudeerd. Karstgebieden kennen vaak ook een bijzondere flora.
Na een korte inleiding over speleologie zal Herman, een ervaren speleoloog en onderzoeker (én KNNV-lid), ingaan op de fascinerende natuurhistorische aspecten van grotten en karstgebieden.
Belangstellende IVN’ers kunnen om 20.30 uur (direct na afloop van de ALV KNNV) soepel aansluiten in het IJsclubgebouw, Oegstgeesterweg 43, 2341 NZ Oegstgeest!
Plaats: IJsclubgebouw, Oegstgeesterweg 41, 2341 NZ Oegstgeest.
Bij het sportterrein aan de overkant van de weg is voldoende parkeergelegenheid. De parkeerruimte blijft de hele avond open.

Herman in actie in Slovenië

Blinde grotsalamander (Slovenië)