vrijdag 17 april 2020

Het kan weer, ook in dit jaar van Covid-19 (ofwel Corona) kun je meedoen, maar dan wel in je eentje.
Het project Oeverplanten start binnenkort voor het derde jaar! Tussen 15 mei en 15 september kun je weer oeverchecks uitvoeren, langs oevers in jouw buurt. Het kan nu even alleen in je eentje. Houd wel de overheidsrichtlijn "Blijf zoveel mogelijk thuis" in gedachten en altijd (ruim!) voldoende afstand.
Zie verder de website www.mijnoeverplanten.nl.
Dit voorjaar kan er helaas geen workshop zijn, maar je kunt je wel voorbereiden met simulaties van oeverchecks en plantenquizzen: klik hiervoor op Indicatorsoorten & oevercheck simulaties

Help mee de kwaliteit van de oevervegetatie in Leiden en Ommelanden in kaart te brengen.

In een polderlandschap en in de bebouwde kom bieden oevers van open water vaak goede kansen voor ‘wilde natuur’ en belangrijke schuilplaatsen voor diverse planten- en diersoorten. Het Naturalis Biodiversity Center en het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden willen in kaart brengen met welke oevers het goed gaat en welke oevers van een beter beheer zouden kunnen profiteren. Het zou mooi zijn als veel mensen daarbij zouden willen bijdragen door oeverplanten te bekijken en door te geven. Je hoeft geen specialist te zijn om ons te helpen. Er zijn 24 indicatorplanten gekozen die je snel via foto’s, filmpjes en quizzen op onze website leert herkennen; enkele ken je zeker al.
De KNNV-afdeling Leiden en omstreken steunt dit project van harte.
Heb je vragen of wil je je aanmelden? Mail naar: oeverplanten@gmail.com

In de tuin en in de natuur, overal zoemt en groeit het. Iets gezien dat je op naam graag wil brengen? Op de website van de KNNV-Naturalis-IVN werkgroep ‘Ontdek Natuur in jouw Buurt’ vind je een handleiding om gemakkelijk een wilde plant of dier via foto op naam te brengen, met de app Obsidentify op je smartphone; en ook om je waarnemingen te registreren: Obsidentify handleiding & presentatie.

Moerasspirea

Jacqueline Henrot, namens de Citizen Science werkgroep

Deel deze pagina