September 2019

Veel planten raken nu uitgebloeid en gaan zaad vormen. Vaak is dat een
prachtig gezicht, zo'n pluizende plant.

 Paarse morgenster, zaden. 


De zaden zorgen weer voor nieuwe planten in het voorjaar.
Niet alle zaadjes komen op de bodem terecht: er zijn talloze vogels die
juist in de tuin komen eten van al die zaadjes.
Bekend zijn de puttertjes om de handige manier waarop ze zaadjes uit
stekelige planten zoals de kleine kaardenbol peuteren met hun scherpe
snaveltjes!

 

 Putter op Kleine kaardenbol


Maak uw tuin dus niet "schoon" voor de winter (zoals ons vroeger altijd
werd geleerd!), de vogels zullen er dankbaar gebruik van maken.

 

Augustus 2019

Alle voorjaarsplanten zijn nu verwelkt en bijna onvindbaar. Maar ondergronds leven natuurlijk de bolletjes en knolletjes verder.
De zomerbloeiers stelen momenteel de show : koninginnenkruid, kaardenbol, zeepkruid, heelblaadjes, betonie. Tientallen vlinders en libellen komen op de bloemen om nectar te drinken: koolwitje, kleine vos, atalanta, dagpauwoog, distelvlinder en bloedrode heidelibel. Een uitdaging om die te fotograferen!  Kom op een windstille dag eens langs om die insecten te bewonderen.

     Bloedrode heidelibel

Veel planten zijn nogal kieskeurig wat de grondsoort betreft: sommigen stellen kleigrond op prijs, voor andere soorten kan het niet zandig genoeg zijn. Daarom hebben we in de heemtuin de zandheuvel weer wat aangevuld met vers schoon zand. Wij zijn benieuwd hoe de planten daarop gaan reageren. Loopt u vooral niet op het nog kale zand op die heuvel, want de piepkleine zaailingen kunnen daar echt niet tegen….

  Jolanda op de zandheuvel

 

 

Juli 2019: hooimaand

In de heemtuin kijk je je ogen uit: al die kleuren, vormen en geuren… 

 

 

Op de foto: Muskuskaasjeskruid

 

Muskuskaasjeskruid, Wilde peen, Agrimonie, Slangenkruid, Steenanjertjes en nog veel meer.

Koffie pauze tijdens het werk aan de heemtuin.

Ondanks de droogte staat alles nog fier overeind. Dat komt natuurlijk ook omdat er niet teveel wordt weggewied, zodat de aarde goed bedekt blijft en dus minder uitdroogt.

Niet alleen mensen stellen deze tuin op prijs, ook vlinders en libellen zijn er op zonnige dagen te vinden.

Kom gerust eens kijken en fotograferen, de tuin is altijd bereikbaar door het klaphekje.
                                                                                                                                            

Info: Ina Marbus, ganzenbloem@gmail.com

 

 

 

Heemtuin nieuws     9 Juni 2019

 


Met windstil weer kun je volop genieten van de rondvliegende insecten in de heemtuin in Lelystad. Planten zoals gulden roede, duinroos, ruig klokje en toortsen worden druk door wilde bijen, honingbijen en hommels druk bezocht. Prachtig om te zien hoe hun lijfje helemaal bepoederd wordt.

Straks schrapen ze dat allemaal van hun lijfje om het op te slaan voor hun jongen. Een blikvanger in de tuin is de koningsvaren naast het veenmoeras, die momenteel omhoog rijst om daarna zijn grote groene bladeren als een palm uit te spreiden.
Ga gerust eens rondlopen in de heemtuin. Er staan bankjes zodat u rustig zittend heerlijk kunt genieten van al dat moois.

 

  

 VLIEGENDE  JUWEELTJES

De laatste dagen zijn warm genoeg geweest voor de libellenlarven om de grote stap te ondernemen naar de wereld boven het water. Heel langzaam kruipt zo’n larve (ook wel nimf genaamd) langs een stengel omhoog uit het water om daar heel voorzichtig uit de oude huid te scheuren. Daarna worden de vleugels en lijfje opgepompt en laat de verse volwassen libelle zich drogen in de zon.
Dat is een hele kritieke fase, want elke zangvogel lust wel zo’n lekker zacht eiwitrijk hapje….
Maar gelukkig loopt het proces (het “uitsluipen” van de libel) ook vaak goed af !
Ga eens kijken in de heemtuin bij de 3 vijvers, misschien ontdekt je wel zo’n juweeltje op een rietstengel.

Bijlage foto:  Vroege Glazenmaker (zie rechts)

 

 

 

 

 

 

 

Open dag Heemtuin Lelystad

In het voorjaar is er veel te zien in de heemtuin in Lelystad. De bosanemonen en daslook zorgen voor een wit bloementapijt in de bosrand. De wilde, lila hyacinten zijn in april op hun mooist. Graag wil de heemtuinwerkgroep u op zondag 21 april laten zien welke soorten er nog meer te bewonderen zijn. 

 

Het kleinschalig onderhoud in de Heemtuin wordt gedaan door een enthousiaste groep vrijwilligers van de KNNV, IVN en Landschapsbeheer. Wekelijks zijn ze op in het groeiseizoen bezig met het onderhoud. Vooral de maanden april, mei en juni zijn druk. Iedereen heeft wel zijn eigen specialiteit, zoals stinzenflora, vogels en hun nestkastjes, de planten in de bosrand of  op de zandheuvel. En elke week worden de vlinders die in de tuin rondfladderen, geïnventariseerd.

Ook andere bewoners van Lelystad komen graag naar de heemtuin. Gezinnen komen er om te picknicken, kantoorpersoneel wandelt door de tuin tijdens hun lunchpauze. Schoolkinderen komen er om samen met de juf waterbeestjes te vangen. Kikkerdril en kikkervisjes zijn altijd een succes. Ook jongelui weten de tuin te vinden.
De vrijwilligers willen graag nog meer bewoners van Lelystad kennis laten maken met dit bijzondere stukje natuur in de stad. Vandaar dat ze op zondagmiddag 21 april van 13:30-16:00 uur een open dag organiseren. Dan staan er  tafels met  informatie en zullen leden van KNNV en IVN aanwezig zijn om u tekst en uitleg te geven.
Voor kinderen is er de mogelijkheid om een klein “nestwinkeltje” te fabriceren dat thuis in de tuin kan worden opgehangen.
U vindt de Heemtuin in het Stadspark ter hoogte van de dierenweide, parkeren kan op de parkeerplaats aan de Polderdreef.
Tot ziens op 21 april!

Deel deze pagina