HEEMTUIN  voorjaar 2020

 

Vanwege de coronacrisis hebben de reguliere werkzaamheden van de vrijwilligers wat stil gelegen. Wel hebben de werkgroepsleden op eigen gelegenheid klusjes uitgevoerd. De meest voorkomende , vaste bezigheid is het wieden. Dat gebeurt heel selectief. Door de hele tuin worden enkele soorten aangepakt ic. verwijderd:  heermoes, zevenblad, schijnaardbei, gewoon nagelkruid en kleefkruid. Op bepaalde plaatsen wordt opgetreden tegen soorten die te hard gaan:  grote bevernel, dolle kervel, cypreswolfsmelk, gele dovenetel, adderwortel en nog enkele. Soms ontstaan hierdoor lege plekken en die worden opgevuld met nieuwe soorten uit andere tuinen of gekocht materiaal. Ook kan daar gezaaid worden. Zodoende hebben we dit voorjaar bloeiende klaprozen, kale jonkers en doronicum.

Maar evengoed ontvangen we graag zaailingen of stekken van soorten die natuurkiefhebbers in hun eigen tuin teveel hebben. Onze manco-lijst is heel lang en we bieden plaats aan alle soorten die je tot de Nederlandse flora kunt rekenen.

Nieuwe arbeidskrachten zijn ook welkom.

Elke dondermorgen van 9 – 12 uur zijn de vrijwilligers in de tuin actief.

Deze zijn afkomstig van KNNV – IVN – Landschapsbeheer. De een is heel vaardig en de ander doet graag. Sommigen weten veel en anderen steken graag wat op. Maar met elkaar houdt deze groep van 10 – 12 personen een mooie collecties Nederlandse planten in stand. En veel wandelaars in het Stadspark komen even in de heemtuin kijken om te genieten van de rust en de veelheid aan soorten bloemen en planten.

Voor info, vragen of aanbiedingen

Coordinator Jan Marbus       T  0320 701448

                                              E  4buitenleven@gmail.com

 

 

 Ps. Ook rondleidingen van groepen kunnen verzorgd worden.

 

  

 

December 2019: Klaar voor de winterrust

 

Vandaag heeft de heemtuin-werkgroep haar laatste klus voor dit jaar geklaard.
Uit de veenvijver zijn planten weggehaald.
Het riet boven de goudveil is gemaaid.
De zuurbes is gesnoeid en uitgedund.
Blad is geharkt van het pad in het bos en van de zandstukken.
De werkochtend werd feestelijk afgesloten met glühwein en er is een toast uitgebracht op het goede jaar 2019 in de heemtuin.
Wanneer de temperaturen weer gaan stijgen, zal de werkgroep haar wekelijkse ritme hernemen.
Ook in de winter is de tuin vrij toegankelijk. Ga eens rustig op een van de bankjes zitten en geniet van de vogeltjes die nu de zaadjes uit de uitgebloeide planten eten.

 

 

 

 

 

 

 

november 2019:  Natuurwerkdag in de heemtuin  

 

Najaarsverschijnselen als paddenstoelen, vogeltrek, bladverkleuring en nabloei, zijn ook in de heemtuin volop te beleven. Tijdens de wekelijkse bijeenkomst op donderdagmorgen zijn de vrijwilligers bezig met het verwijderen van de productie van de zomer om te voorkomen dat tuinhoekjes dichtgroeien of enkele soorten gaan overheersen.

 

 

Op de eerste zaterdag van november deden we ook weer mee met de landelijke Natuurwerkdag. Omdat enkele vrijwilligers ook betrokken zijn bij andere terreinbeherende werkgroepen was onze bezetting deze keer wat beperkt.

 

 

 

 

 

 Maar ook met 9 werkkrachten kun je nog veel werk verzetten: bomen/struiken snoeien of uitgraven, het uitplanten van rozetten van toortsen en kaardenbollen, maaien van een deel ruigte en afvoeren, uitspitten van de afvalhoop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De gemeente werkte mee door het deponeren van rijplaten en afvoeren van het snoeimateriaal.
Landschapsbeheer faciliteerde met gereedschap. Koffie en koek kwam van vrijwilligers uit de groep (Aly en Dieuwke) en de familie Dijkshoorn regelde de uitgebreide snert als afsluiting. Iedereen dank voor hun bijdrage en inzet!

 

September 2019


Veel planten raken nu uitgebloeid en gaan zaad vormen. Vaak is dat een
prachtig gezicht, zo'n pluizende plant.

 Paarse morgenster, zaden. 


De zaden zorgen weer voor nieuwe planten in het voorjaar.
Niet alle zaadjes komen op de bodem terecht: er zijn talloze vogels die
juist in de tuin komen eten van al die zaadjes.
Bekend zijn de puttertjes om de handige manier waarop ze zaadjes uit
stekelige planten zoals de kleine kaardenbol peuteren met hun scherpe
snaveltjes!

 

 Putter op Kleine kaardenbol


Maak uw tuin dus niet "schoon" voor de winter (zoals ons vroeger altijd
werd geleerd!), de vogels zullen er dankbaar gebruik van maken.

 

Augustus 2019

Alle voorjaarsplanten zijn nu verwelkt en bijna onvindbaar. Maar ondergronds leven natuurlijk de bolletjes en knolletjes verder.
De zomerbloeiers stelen momenteel de show : koninginnenkruid, kaardenbol, zeepkruid, heelblaadjes, betonie. Tientallen vlinders en libellen komen op de bloemen om nectar te drinken: koolwitje, kleine vos, atalanta, dagpauwoog, distelvlinder en bloedrode heidelibel. Een uitdaging om die te fotograferen!  Kom op een windstille dag eens langs om die insecten te bewonderen.

     Bloedrode heidelibel

Veel planten zijn nogal kieskeurig wat de grondsoort betreft: sommigen stellen kleigrond op prijs, voor andere soorten kan het niet zandig genoeg zijn. Daarom hebben we in de heemtuin de zandheuvel weer wat aangevuld met vers schoon zand. Wij zijn benieuwd hoe de planten daarop gaan reageren. Loopt u vooral niet op het nog kale zand op die heuvel, want de piepkleine zaailingen kunnen daar echt niet tegen….

  Jolanda op de zandheuvel

 

 

Juli 2019: hooimaand

In de heemtuin kijk je je ogen uit: al die kleuren, vormen en geuren… 

 

 

Op de foto: Muskuskaasjeskruid

 

Muskuskaasjeskruid, Wilde peen, Agrimonie, Slangenkruid, Steenanjertjes en nog veel meer.

Koffie pauze tijdens het werk aan de heemtuin.

Ondanks de droogte staat alles nog fier overeind. Dat komt natuurlijk ook omdat er niet teveel wordt weggewied, zodat de aarde goed bedekt blijft en dus minder uitdroogt.

Niet alleen mensen stellen deze tuin op prijs, ook vlinders en libellen zijn er op zonnige dagen te vinden.

Kom gerust eens kijken en fotograferen, de tuin is altijd bereikbaar door het klaphekje.
                                                                                                                                            

Info: Ina Marbus, ganzenbloem@gmail.com

 

 

 

Heemtuin nieuws     9 Juni 2019

 


Met windstil weer kun je volop genieten van de rondvliegende insecten in de heemtuin in Lelystad. Planten zoals gulden roede, duinroos, ruig klokje en toortsen worden druk door wilde bijen, honingbijen en hommels druk bezocht. Prachtig om te zien hoe hun lijfje helemaal bepoederd wordt.

Straks schrapen ze dat allemaal van hun lijfje om het op te slaan voor hun jongen. Een blikvanger in de tuin is de koningsvaren naast het veenmoeras, die momenteel omhoog rijst om daarna zijn grote groene bladeren als een palm uit te spreiden.
Ga gerust eens rondlopen in de heemtuin. Er staan bankjes zodat u rustig zittend heerlijk kunt genieten van al dat moois.

 

  

 VLIEGENDE  JUWEELTJES

De laatste dagen zijn warm genoeg geweest voor de libellenlarven om de grote stap te ondernemen naar de wereld boven het water. Heel langzaam kruipt zo’n larve (ook wel nimf genaamd) langs een stengel omhoog uit het water om daar heel voorzichtig uit de oude huid te scheuren. Daarna worden de vleugels en lijfje opgepompt en laat de verse volwassen libelle zich drogen in de zon.
Dat is een hele kritieke fase, want elke zangvogel lust wel zo’n lekker zacht eiwitrijk hapje….
Maar gelukkig loopt het proces (het “uitsluipen” van de libel) ook vaak goed af !
Ga eens kijken in de heemtuin bij de 3 vijvers, misschien ontdekt je wel zo’n juweeltje op een rietstengel.

Bijlage foto:  Vroege Glazenmaker (zie rechts)

 

 

 

 

 

 

 

Open dag Heemtuin Lelystad

In het voorjaar is er veel te zien in de heemtuin in Lelystad. De bosanemonen en daslook zorgen voor een wit bloementapijt in de bosrand. De wilde, lila hyacinten zijn in april op hun mooist. Graag wil de heemtuinwerkgroep u op zondag 21 april laten zien welke soorten er nog meer te bewonderen zijn. 

 

Het kleinschalig onderhoud in de Heemtuin wordt gedaan door een enthousiaste groep vrijwilligers van de KNNV, IVN en Landschapsbeheer. Wekelijks zijn ze op in het groeiseizoen bezig met het onderhoud. Vooral de maanden april, mei en juni zijn druk. Iedereen heeft wel zijn eigen specialiteit, zoals stinzenflora, vogels en hun nestkastjes, de planten in de bosrand of  op de zandheuvel. En elke week worden de vlinders die in de tuin rondfladderen, geïnventariseerd.

Ook andere bewoners van Lelystad komen graag naar de heemtuin. Gezinnen komen er om te picknicken, kantoorpersoneel wandelt door de tuin tijdens hun lunchpauze. Schoolkinderen komen er om samen met de juf waterbeestjes te vangen. Kikkerdril en kikkervisjes zijn altijd een succes. Ook jongelui weten de tuin te vinden.
De vrijwilligers willen graag nog meer bewoners van Lelystad kennis laten maken met dit bijzondere stukje natuur in de stad. Vandaar dat ze op zondagmiddag 21 april van 13:30-16:00 uur een open dag organiseren. Dan staan er  tafels met  informatie en zullen leden van KNNV en IVN aanwezig zijn om u tekst en uitleg te geven.
Voor kinderen is er de mogelijkheid om een klein “nestwinkeltje” te fabriceren dat thuis in de tuin kan worden opgehangen.
U vindt de Heemtuin in het Stadspark ter hoogte van de dierenweide, parkeren kan op de parkeerplaats aan de Polderdreef.
Tot ziens op 21 april!

Deel deze pagina