Datum:
dinsdag 21 januari 2020 20:00
Type activiteit:
Lezing

Dinsdag 21 jan | 20.00 - 22.15 uur | KNNV lezing | Over de zalm in NW Europa door Rob Lenders.

De Bastei, Entreegebouw Lange Baan 4, Nijmegen. Toegang 5 euro voor niet leden IVN/ KNNV.

Rob Lenders is wetenschappelijk onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Hij bespreekt het historisch perspectief van de achteruitgang van de zalm in NW-Europa en ook de trek van de zalm zoals die in het verleden over onze rivieren plaatvond.

“Van stoer ende salmen” – Acht eeuwen van achteruitgang van de zalm in Noordwest- Europa

Rob Lenders
Radboud Universiteit Nijmegen

Na decennia van afwezigheid lijkt de zalm weer terug te zijn in de Nederlandse rivieren hoewel de thans aanwezige aantallen nog zeker niet zijn om over naar huis te schrijven. In het eindrapport van de Staatscommissie voor het Zalmvraagstuk uit 1916 werd al de alarmbel geluid over de status van de zalm in Nederland maar ook in de ons omringende landen. Toch konden diverse maatregelen deze boeiende vis niet redden en in 1954 werd de soort officieel als ‘uitgestorven in de Rijn’ verklaard en ook de huidige herintroductie lijkt maar mondjesmaat te slagen. Kijken we wel naar de juiste factoren die de teloorgang van de zalm hebben veroorzaakt? En gaat ons historisch perspectief op de ontwikkeling van zalmbestanden wel ver genoeg terug in de tijd? In deze lezing zullen we de achteruitgang van de zalm in het verleden volgen en de vinger proberen te leggen op de factoren die doorslaggevend zijn geweest in de ontwikkeling van de zalmpopulaties van Noordwest-Europa. Daarbij zullen tolregisters, dienstmeidencontracten en vooral watermolens de revue passeren.

Georganiseerd door:
Vertrekplaats: