Speciale pagina in de tijd dat het coronavirus onze regio teistert en gezamenlijke activiteiten onmogelijk maakt.

Trek de natuur in of blijf in je eigen omgeving en geef interessante, grappige of leuke natuurbelevenissen aan ons door, die zetten wij dan op deze pagina. Ook andere websites die voor medeleden interssant zijn kan je aan ons mededelen. Evenals vragen betreffende determinatie en natuurfoto’s die uiteraard van harte welkom zijn. Alle bijdragen worden geplaatst op volgorde van binnenkomst.

- O - O - O -

Titus en Henriëtte Frielink: kievitsbloemen 1, 2, 3 op de Stadsdijk, vingerhelmbloem en bosanemoon in eigen tuin

Titus en Henriëtte Frielink: Wilde planten in het bronnenbos Ubbergen, Paardenstaarten, Slanke sleutelbloem, Paarbladig goudveil

Marijke Saedt: Deze heggenmusjes 1, 2 en zanglijsters 1, 2 bij mij in de tuin op VRIJERSVOETEN !!!

Fred Steenhoff: Natuurbeleving in Coronare tijden

Het voorjaar is een tijd waarin de (moes)tuin alle aandacht vraagt. Spitten, schoffelen ( de droogte is daarvoor ideaal), planten (de droogte is daarvoor NIET ideaal) , snoeien en wat dies meer zij. Zelfs in deze Coronare tijd komt het werk nauwelijks af.
Ik hoef maar bezig te zijn of hij is er weer, de roodborst: Brutaal wacht hij af tot zijn “facilitator” het mogelijk maakt een brokje voedsel op te pikken. Brutaal en onverstandig ook, soms als ik mij omdraai zit de durfal op minder dan anderhalve meter van mij vandaan! Zo brutaal dat ik maar aanneem dat het een mannetje is, al kan het net zo goed een vrouwtje zijn. Of wellicht wisselen zij elkaar wel af. Ik kan ze niet onderling onderscheiden. Ja één dezer dagen waren er zelfs twee die mij gezelschap hielden. Het is niet voor niets dat de Engelsen deze robin als “the gardeners best friend” beschouwen!

Bij het schoffelen viel mij het volgende kleinood op, een klein fel gekleurd vogelveertje. De foto gaat hierbij.
Omdat ik geen echte vcgelexpert ben zou ik graag horen van welke vogel deze kan zijn. Soms loopt papa fazant hier rond, maar heeft die ook kobaltblauw in zijn livrei? En het patrijzenpaar al helemaal niet. Een (Vlaamse) Gaai wordt gesuggereerd, al zie ik die hier nagenoeg nooit. Maar die weten altijd feilloos wanneer de jonge vogeltjes het nest verlaten.

En vrijdagmorgen 3 april zag ik vlakbij mijn huis op korte afstand (ongeveer 4 maal anderhalve meter, de nieuwe standaardmaat * ) een voor mij onbekende vogel met een witte kop. Vrij fors, groter dan een mus. De vogelgids gaf mij mogelijk uitsluitsel, een sneeuwgors: Maar, beste vogelaars, kom niet naar de Dennenkamp in Groesbeek, het vogeltje zal al wel weer onderweg zijn naar de eeuwige broedvelden in de toendra's in Scandinavië en Rusland.

De laatste tijd zie ik een koppeltje wilde eenden in of bij mijn vijver. Laatst zwommen zij een beetje zenuwachtig heen en weer zo leek het wel. Moet ook wel, dat “heen en weer”, mijn vijver is maar bescheiden. Een tweetal dagen later hoorde ik druk gesnater. Zouden zij, zoals de fransen zo treffend zeggen “passer à l’acte”?. Daar wilde ik natuurlijk wel getuige van zijn, snel erheen. Het was toch efkes anders. Het vrouwtje zwom wel weer zenuwachtig rond maar twee “heren” trachtten woest elkaars koppen onder water trachten te drukken naar het leek. Toen zij de gluurder in de gaten kregen gingen alle drie op de wieken. Strijd beslecht?

Een tweetal Marienkäfers, Coccinelles, Ladybirds (mooie namen hebben die diertjes toch) of lieveheersbeestjes in mijn tuin gingen wel tot de daad over, in snel tempo trilde meneer op de rug van mevrouw. Die er natuurlijk al snel genoeg van had en weg trachtte te lopen met de bevruchter op de rug. Wat zie ik deze kleine helpertjes graag. Enkele jaren geleden, toen mij tuin nog kaal was hadden mijn tuinbonen en lupines (stierven er soms zelfs van) heel veel last van luizen: Maar nu mijn tuin gevarieerder is geworden is dat nauwelijks nog een probleem. Die kleine rakkers doen wat ik graag zie.
En dat is ook een bewijs hoe belangrijk biologische verscheidenheid is bij het tegengaan van plagen. Men komt er steeds meer achter dat dit ook geldt voor bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Geen monocultures en een gevarieerd landschap.

* Het zal overigens niet lang meer duren voordat wij ook een nieuwe lengtemaat gaan invoeren, nadat wij onlangs overgegaan zijn op de nieuwe oppervlaktemaat: het voetbalveld. 

Het veertje op de foto is van een Gaai (webmaster) 

Het coronavirus heeft onze excursies stopgezet, maar Jan Nillesen is niet voor één gat te vangen. Hij loopt de excursie in zijn eentje en neemt ons via zijn verslag virtueel mee:

 

Anneke Teepe is (samen met Gerard Sonnemans) enkele educatieve natuurfilmpjes wezen maken. Het zijn de eerste drie filmpjes van enkele makkelijk te herkennen solitaire bijensoorten: 

 

Ze werden gemaakt voor IVN, de Bijentelling en diverse online cursussen. Voor meer informatie over de bijentelling zie https://www.nationalebijentelling.nl/ .

Jos Simissen rapporteerde aan Jan Nillesen de komst van de eerste zwaluw. 

Fred Steenhoff: 21 april van 19:30-20:30 online-lezing Bijen op bloemrijke dijken in Nijmegen, door Constant Swinkels. Via youtube, meld je hier aan en ontvang ca. 24 uur van te voren de link naar de live stream.

Titus en Henriëtte Frielink: natuurfoto's uiit de staddijk: oranje tipjes (1, 2 en 3) maken elkaar het hof; rozet van veldblad

Marijke Saedt: Oranjetipjes (m/v) 1, 2 en 3. Op de eerste foto kun je ook het eitje zien van het Oranjetipje.

Anneke Teepe: de laatste hommelfilmpjes.

 

Jan Nillesen is niet voor één gat te vangen. Hij loopt de excursies in zijn eentje en neemt ons via zijn verslag virtueel mee:

 

Jan Nillesen neemt ons weer virtueel mee op excursie, deze keer naar:

28 april: Vierlingbeekse Molenbeek (4 delen)

 

Titus en Henriëtte Frielink zagen:

de blauwzwarte rapunzel aan de Appelternweg in de wijk Aldenhof

de grote keverorchis en het moeraskartelblad in de Staddijk

zenegroen en waterviolier in de Bruuk

vergroeid streepzaad in de berm van de Ooijsebandijk 

Thea Jeurissen uit Leuth meldt: aan de Erlecomsedam, vanaf Nijmegen, voorbij de steenfabriek, vliegen op dit moment al gedurende 2 weken een 15-tal koninginnenpages aan de  rechterkant van de dijk (zonzijde). Een lust voor uw oog en ook het oog van uw fototoestel.......

Titus en Henriëtte Frielink zagen de gele morgenster, en de veldsalie bij Beunings dijkmagazijn.

René Gorissen: nadat wij half maart halsoverkop het prachtige Marokko moesten verlaten, met achterlating van de camper, genieten we nu volop van de mooie omgeving rond Nijmegen. Je moet verre reizen maken om te ervaren hoe bijzonder ook je eigen omgeving is. Noodzakelijkerwijs reden we langs Kinderdijk, die gelegenheid benut om een toeristenvrij plaatje te schieten van de molens en de rijk begroeide slootkanten. Een bijzondere gewaarwording.

Foto's van tjiftjaf, slechtvalk, visarend, rietgors, blauwborst, staartmees, zomerklokje, langsprietmot, Kinderdijk

Bestuur: coronanieuwsbrief maand mei

Bestuur: nieuwsbrief hervatting excursies in juni

Jan Nillesen neemt ons opnieuw virtueel mee op excursie, deze keer naar: 

2 mei: Overasseltse vennen (10 delen)

Titus en Henriëtte Frielink zagen de franse silene, de echte koekoeksbloem en de blaartrekkende boterbloem op de Staddijk en de zilveren maan op de Bruuk.

KNNV-afdeling Nijmegen Natuuragenda - week 23

Jan Nillesen neemt ons weer virtueel mee op excursie, deze keer naar: 

5 mei: de Eckeltse beek (7 delen)

KNNV-afdeling Nijmegen Natuuragenda - week 24

Jan Nillesen blijft onvermoeibaar en nam ons deze keer mee naar:

2 juni: De Vilt (12 delen)

KNNV-afdeling Nijmegen Natuuragenda - week 25

KNNV-afdeling Nijmegen Natuuragenda - week 26

Titus en Henriëtte Frielink zagen op de Staddijk: moeraswespenorchis, brede orchis en bloeiend kamgras

KNNV-afdeling Nijmegen Natuuragenda - week 27

Titus en Henriëtte Frielink waren in de Millingerwaard en zagen: watergentiaan, gewone ossentong en zwanenbloem

KNNV-afdeling Nijmegen Natuuragenda - week 28

KNNV-afdeling Nijmegen Natuuragenda - week 29

KNNV-afdeling Nijmegen Natuuragenda - week 30

KNNV-afdeling Nijmegen Natuuragenda - week 31

KNNV-afdeling Nijmegen Natuuragenda - week 32

 

Deel deze pagina