Er zijn natuurlijk ontzettend veel manieren om de natuur in eigen tuin te helpen. Een paar eenvoudige manieren worden hieronder aangereikt.

Planten met meerwaarde 

Inheemse plantensoorten hebben vrijwel altijd relaties met inheemse diersoorten. Het planten of zaaien van inheemse planten zorgt er dan ook voor dat meer diersoorten een reden vinden om de tuin te bezoeken.

Bij tuincentra zijn helaas maar enkele soorten inheemse planten te vinden (tenminste, te koop staand, want tussen de tegels groeien ze natuurlijk wel). Maar wie ze weet te vinden kan bij tal van kwekerijen of zadenleveranciers terecht. Op internet zijn ze gemakkelijk te vinden, dus ik zal hier geen onvolledige lijst opnoemen. Wel wil ik graag aangeven bij welke zusterafdelingen van de KNNV u terecht kunt voor zaden van inheemse planten, waaronder veel zeldzame soorten.

Klik hier voor de zeer grote zadenlijst van de KNNV afdeling Hoorn

Klik hier voor de zadenlijst van kwekerij De Zonnehoed van een lid van de KNNV afdeling Den Helder

Slanke sleutelbloem (Primula eliator), een plant van kalkhoudende grond in loofbossen, natte graslanden en beekoevers. Maar wellicht ook voor een vochtige tuin? De zaden hebben winterkou nodig om te kiemen. Zaaien in de winter dus!

Slanke sleutelbloem (Primula elatior), een plant van kalkhoudende grond in loofbossen, natte graslanden en beekoevers. Maar wellicht ook voor een vochtige tuin? De zaden hebben winterkou nodig om te kiemen. Zaaien in de winter dus!

 

Hulp voor insecten

In de eerste plaats zijn insecten natuurlijk te helpen door veel inheemse planten aan te bieden. Veel insecten zijn ook afhankelijk van nectar en stuifmeel voor hun energievoorziening en voortplanting. Een grote lijst met waardevolle planten voor insecten is bijvoorbeeld te vinden op de website www.drachtplanten.nl

Tronkenbij (Heriades truncorum) bij een nestblok

Diverse soorten bijen en wespen zijn daarnaast gemakkelijk aan een nestplekje te helpen. Bijvoorbeeld met de misschien wel bekende bijenhotels, bestaand uit stukken hout en steen waarin gaatjes zijn geboord, holle plantenstengels en verticale leemwandjes. Meer hierover op bijv. op deze pagina van mijn eigen site: www.xjochemx.nl/bijen

 

Tronkenbij (Heriades truncorum) bij een nestblok

 

Hulp voor zoogdieren

Met een hoop gemaakt van snoeiafval (grote takken en boomstronken onderop) kun je dieren als Egel en Bosmuis een veilig plekje geven. Ook Steenmarters willen nog wel eens onder een geschikte takkenhoop rusten. Het is het Jaar van de Steenmarter en op de website van zoogdier van het jaar is nog een andere leuke manier te vinden om Steenmarters aan een rustplaats te helpen; met een heuse marterhoop. Zie www.zoogdiervanhetjaar.nl/node/4

Met een vleermuizenkast zijn vleermuizen goed te helpen. Hang een kast voor vleermuizen op een lekker warm en dus zonnig plekje. Er zijn platte modellen voor bijvoorbeeld de zeer algemene Gewone dwergvleermuis die goed aan bijv. de woning opgehangen kunnen worden. Er zijn ook bollere modellen voor bijvoorbeeld de Rosse vleermuis die bijv. goed in een boom opgehangen kunnen worden.

 

Hulp voor vogels

Vogels zijn net als zoogdieren te helpen door ze rust en voeding te bieden. Daarnaast kunnen vogels geholpen worden met een plekje om te nestelen. Sommige van deze dingen zijn te combineren, bijvoorbeeld met een dichte doornstruik die bessen draagt (Meidoorn is een topper!). Voor vogels die insecten eten zijn bloeiende planten en planten waar insecten hun eitjes op af kunnen zetten van belang.

Nestkasten zijn er in alle soorten en maten en voor elke situatie is wel een nestkast te bedenken. Van een kast speciaal voor Steenuilen in een rustige boomgaard of een nestkastje voor mezen in de boom in de tuin tot een nestkast voor Gierzwaluwen onder de dakgoot in de drukke straat.

Voor meer ideeën en informatie zie bijv. www.vogelsinmijntuin.nl.

Gierzwaluw (Apus apus) verlaat een nestkast onder een dakgootGierzwaluw (Apus apus) verlaat een nestkast onder een dakgoot. Een rijtjeswoning met twee verdiepingen biedt voldoende hoogte voor deze specialistische vliegers.

 

Over meer natuur in de tuin is onlangs een boek verschenen bij de KNNV Uitgeverij, Tuinieren voor Wilde Dieren. Zie http://www.knnvuitgeverij.nl/NL/webwinkel/nieuw!/0/41024

 

Jochem Kühnen. www.xjochemx.nl

 

Deel deze pagina