woensdag 20 september 2017
 
Na de broedtijd verzamelen de spreeuwen zich voor de winter. In deze tijd van het jaar komen spreeuwen uit koudere streken als Scandinavië en Oost-Europa naar ons land om hier te overwinteren. Onze eigen ‘Hollandse’ spreeuwen zijn hier nog even met hun jongen. Over een paar weken trekt een deel hiervan weg, bijvoorbeeld richting Engeland en Frankrijk. En dat betekent dat er nu een recordaantal spreeuwen in ons land is.
Al die spreeuwen zwerven overdag in kleine groepjes rond, op zoek naar eten. Maar slapen doen ze in grote groepen, want dat is een stuk veiliger. Vlak voor bedtijd, rond zonsondergang, trekken ze in enorme zwermen richting hun slaapplaats. Met de rode lucht op de achtergrond vormen de spreeuwen fantastische figuren in de lucht, net een balletvoorstelling. Duizenden, tienduizenden en in uitzonderlijke gevallen zelfs meer dan honderdduizend spreeuwen dansen door de lucht. Er is geen leider in de groep, niemand bepaalt de richting.
Ze houden simpelweg hun buren in de gaten en vliegen met hen mee. Zo zorgen ze dat ze niet alleen achter blijven en ze niet door een roofvogel worden gegrepen.

Deel deze pagina