vrijdag 2 maart 2018
Voor velen misschien een onbekende plek, maar wandelaars die het Ermelose Pelserpad hebben gelopen zullen zich ongetwijfeld het prachtige vennetje herinneren aan de Zandkampweg. Het is de bedoeling dat daar een natuurtuin wordt gerealiseerd. De omgeving van het ven is echter wat verwaarloosd. De werkgroep landschapsbeheer van de KNNV heeft op zich genomen deze te verfraaien en het mogelijk te maken dat wandelaars rond het ven kunnen lopen. De werkgroep bestaat uit enthousiaste natuurliefhebbers (voornamelijk mannen, maar het aantal dames neemt toe). Na een eerste opknapbeurt in november was op zaterdag 17 februari de tweede opknapbeurt gepland. Het weer was die ochtend ideaal: temperatuur net boven nul, geen wind en een beginnend lentezonnetje. Wat wil een mens nog meer. Coördinator Aart Brons kon rond negen uur ruim twintig vrijwilligers begroeten, die vervolgens het geschikte gereedschap uit de kar van de materialenman Han van der Brug kozen en enthousiast aan de gang gingen. De groep splitste zich spontaan in tweeën. De ene groep linksom, de andere rechtsom, waarbij we er van uitgingen dat we elkaar in de loop van de ochtend weer tegen zouden komen. Er werd vervolgens gesnoeid, gezaagd, grotere bomen met de kettingzaag omgehaald, wortels van bramen verwijderd etc.  Op de plek bevond zich ook het nodige zwerfvuil dat gelijk werd verzameld en opgeruimd. Rond half elf werd het sein “koffie” gegeven, kwamen de meegebrachte thermoskannen tevoorschijn en werden we getrakteerd op koeken. Na de pauze nog ruim een uur flink doorwerken en rond twaalf uur was de klus geklaard. Er was een fraai pad gecreëerd waardoor de wandelaars van het klompenpad ook rond het ven kunnen lopen en eventueel een rustplekje kunnen zoeken met vanuit verschillende hoeken uitzicht op het ven. Rond twaalf werd de ochtend besloten met een heerlijke kop soep, aangeboden door de coördinator van het Pelserpad Ineke Jonker.

Wilt u ook eens meewerken, u bent van harte welkom ! We werken van oktober tot april eens in de 3 weken
op zaterdagochtend van 9 -12 uur in en rond de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Putten.
Voor meer informatie over de werkgroep: Aart Brons, 06-57015949 of aartbrons@upcmail.nl

Voor een uitgebreider rapport van de nieuwe natuurtuin: zie de website van Stichting Natuur-en Milieuplatform Ermelo.

In de bijlagen hieronder vindt u nog een paar sfeerfoto's van de werkochtend op 17 februari 2018.