vrijdag 24 maart 2017

Het Geel een besmettelijke  vogelziekte die vooral duiven treft
Maandag 2 januari 2017 lag er ‘s- morgens een dode Houtduif op mijn  oprit. Hij lag erbij alsof hij tijdens de wandeling gewoon omgevallen was.
Deze duif heb ik gemeld bij Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) te Utrecht. Op hun website heb ik een formulier ingevuld en langs de elektronische snelweg opgestuurd. Ongeveer een uur later werd ik al gebeld door DWHC. En rond 12:00 uur werd de (verpakte) duif opgehaald voor onderzoek.
Donderdag 19 januari kreeg ik de uitslag. Inclusief een volledig onderzoeksrapport. Het onderzoek naar dit dier is inmiddels afgerond. De ingestuurde duif was een volwassen mannelijke houtduif, matige bespiering, geringe vetreserves. Het dier is vermagerd en doodgegaan door uitgebreide, necrotiserende (met afstervend weefsel) ontsteking van het mondslijmvlies, keelontsteking en ontsteking van de krop. De ontstekingen zijn veroorzaakt door de parasiet Trichomonas spp. Dit ziektebeeld heet "Het Geel".

Mocht U een dode vogel aantreffen: Raakt U hem dan niet met blote handen aan. Meld de gevonden dode vogel aan het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), Yalelaan 1, 3584 CL  Utrecht, Tel: 030 - 253 79 25; Email: dwhc@uu.nl
Van DWHC krijgt U verpakkingsinstructies.  Zoals hierboven omschreven komen ze de vogel  snel ophalen voor onderzoek.
Op donderdag 2 februari 2017 stond er in het regionale Dagblad De Stentor  een artikel over een recente uitbraak van deze vogelziekte die vooral duiven treft. Er zijn al tientallen meldingen uit Gelderland. Ook in Noord-Brabant, Limburg en Utrecht is de ziekte opgedoken.  Het eerste Gelderse geval kwam  uit Ermelo, een duif.
“Het geel” heet zo omdat het een ontsteking betreft bij de snavelholte en de krop, bij de slokdarm van de vogel, hetgeen  een gele kleur heeft.
Ermelo, 3 februari 2017
Jan Willem Jonker

Deel deze pagina