donderdag 1 juni 2017
Wespen hebben meerdere redenen om een bezoek aan ons huis, tuin of terras te brengen. Als de koningin ontwaakt uit haar winterslaap heeft ze een plaats nodig om haar nest te bouwen. Onze huizen en tuinen bieden een groot aantal geschikte plaatsen. In de opbouwfase van het nest gaan wespen op zoek naar hout waarmee ze het nest kunnen maken. Schuttingen zijn geliefde objecten. Als je goed luistert, hoor je hoe ze met hun kaken het hout los schrapen. Wespen die op zoek zijn naar hout vallen ons niet lastig.

De wespenlarven hebben vlees nodig. Hiervoor jagen de wespen op insecten en spinnen. Een nest met 5.000 werksters kan tot wel 100 duizend vliegen, steekmuggen, langpootmuggen en andere beesten per dag (!) uit de omgeving wegvangen. Nuttige beesten dus. Als ze de kans krijgen zullen ze ook vlees dat klaar ligt voor de barbecue proberen te bemachtigen.

Daarnaast hebben wespen suikers nodig. De meeste overlast van wespen ontstaat als het nest volgroeid is en het aantal larven in het nest terugloopt. Dat is meestal in de loop van augustus of in vroege jaren al eind juni of in juli. Dan krijgen de werksters geen zoetstoffen meer terug van de larven en gaan op zoek naar andere bronnen van zoetstoffen. Onze ijsjes en dranken zijn een welkome bron voor de wespen.

Afweermiddelen
Wat kun je doen om wespen uit de buurt van je terras te houden? Een bakje water met kruidnagels erin of een doorgesneden citroen of sinaasappel met kruidnagels erin zouden volgens veel websites wespen op een afstand moeten houden. Ook de geur van ammoniak zou wespen afschrikken. In hoeverre kloppen deze tips nu echt. Een duik in de wetenschappelijke literatuur geeft interessante antwoorden. Zo hebben Qing-Hi Zang en collega’s in 2012 van 21 verschillende etherische oliën met veldproeven bepaald of ze wespen kunnen afschrikken. Hiervoor hebben ze het aantal wespen in een wespenval met daarin een speciale lokstof vergeleken met het aantal wespen dat in de val kwam als er ook oliën bijgevoegd waren. Elf oliën hadden een sterk effect. Het aantal wespen in de val nam met meer dan 70% af als deze oliën toegevoegd werden. Vijf oliën zorgden voor een afname van het aantal wespen met 50 tot 70%. Vijf oliën hadden een zwak of geen effect op de wespen. Twee gecombineerde mengsels zorgden ervoor dat er vrijwel geen enkele wesp meer in de val kwam. Het ene mengsel bestond uit kruidnagel, citroengras en geranium en in het tweede mengsel zat ook nog rozemarijn.

Sterk effect (meer dan 70% vermindering in aantal wespen)      
Citroengras/Cymbopogon
Kruidnagel, Geranium, Rozemarijn, Cananga odorata, Aarmunt/Groene munt, Bergthee, Lavendel, Echte salie, Anijsplant
Venkel
Effect (tussen de 50 en 70% afname)
Citronella, Pepermunt, Polei, Tijm, Echte kamille
Zwak of geen effect (minder dan 50% afname)
Patchouli, Eucalyptus, Kamfer, Vetiver, Mirre.

Doe etherische oliën niet in plastic flesjes. Door weersinvloeden vervormt plastic vrij snel en kan het gaan lekken. Gebruik aardewerk of glas.

Goed geheugen
Let erop dat wespen een heel goed geheugen hebben voor waar voedsel te halen is. De geurstoffen worden minder effectief als de wespen eerst onbelemmerd van vlees of zoetstoffen hebben kunnen eten. Als je pas na langere tijd de geurstoffen plaatst, blijven wespen het nog geruime tijd proberen.

Deel deze pagina