Verslag Paddenstoelenwerkgroep

Dinsdag 18 september hadden we weer de 1e determinatie avond van de paddenstoelenwerkgroep. Zoals gebruikelijk bij Cor in de schuur. De koffie en koeken waren weer lekker, Cor! Het was de laatste 2 weken droog geweest, maar er was genoeg materiaal meegenomen.

Marjet had daar geen tijd voor gehad, maar had wel de weken ervoor toen het zo nat was, een flink aantal foto’s gemaakt. Deze hebben we eerst op haar laptop bekeken. Bij een aantal soorten is determinatie nauwelijks mogelijk, maar bij andere soorten wel. We onderscheidden o.a. grote sponszwam, melksteelmycena, fraaisteelmycena, paarse knoopzwam, kleverige koraalzwam, dikrandtonderzwam, reuzenzwam, heksenboter, plooivoetstuifzwam, reuzenknotszwam, valse dooierzwam, panteramaniet, rode zwavelkop en ze had een mooie foto van de stinkende franjezwam. Die heb ik zelf nog nooit gezien. 

Vervolgens bekeken we in groepjes de meegebrachte exemplaren. We vonden o.m. rode boleet, roestvlekkenzwam, witte bundelridderzwam, levermelkzwam, zwartgroene melkzwam, gewone glimmerinktzwam, wortelende aardappelbovist, prachtvlamhoed, witte tandzwam, heksenboleet en groene knolamaniet.

Iedereen weer bedankt voor de gezellige en leerzame avond!

 

Verslag natuurwerkdag De Heugte

Dit was weer de eerste natuurwerkdag van het seizoen. Er waren dit keer 12 mensen gekomen die er weer echt zin in hadden. Aan het terrein is goed te zien dat we hier al een paar jaar actief zijn. Het PAN doet het grove werk en het fijnere werk is voor ons. De grotere opslag is nu zo goed als weg; nu stond er de opslag van afgelopen jaar. Er was geprobeerd dit te maaien, maar omdat er nogal wat bobbels en kuilen in het terrein zitten, was dit geen succes.

Dus werk voor ons. Naar mijn idee kunnen we, nu we zover zijn, wel om het jaar langskomen; dan loont het wat meer de moeite.

De eigenaren hadden weer voor lekkere taart bij de koffie gezorgd en Arike voor heerlijke pompoensoep. Een compliment voor de onvermoeibare Rutger, onze jongste deelnemer!

Zo hier en daar stond nog wat in bloei, o.a. de blauwe knoop. Rob zag zelfs nog een levendbarende hagedis. Op oude stobben zagen we o.m. porseleinzwam en een prachtige grote zwavelzwam. Er was even een beetje regen, maar daarna konden de jassen weer uit en de mouwen weer opgestroopt. Fijn dat er weer zoveel mensen kwamen helpen. Een goed begin voor het nieuwe seizoen!

 

Deel deze pagina