2020-07-12 Borkense baan, voor de foto's klik hier

Voor het eerst weer met elkaar de natuur in. Hoera!

Nou ja, even de plantenwerkgroep niet meegerekend. Die waren nog een week eerder, maar het was fijn dat het nu weer kon. En er werd meteen goed gebruik van gemaakt. De excursie was helemaal volgeboekt.  Voorzichtig als we zijn, houden we voorlopig een maximum van 10 deelnemers aan.

Dit keer gingen we met Thea naar de natuurontwikkeling bij de Borkensebaan kijken en met name bij het laatste stuk bij het Nonnenven.

Het is altijd leuk om te weten dat door de inspanningen van een aantal KNNV-leden en met name Steven van den Brand en Jan Stronks de Borkensebaan eind vorige eeuw als natuurterrein behouden bleef. De NS wilde de niet meer gebruikte baan kwijt. Wat zou er dan mee gebeuren? Een fietspad of een lange rechte zandweg zoals de Bocholtsebaan? Er was hier heel wat inventarisatiewerk gedaan en onze leden konden met hun waarnemingen bewijzen hoe waardevol dit gebied was (en is). Bijvoorbeeld voor de zandhagedis, maar vooral ook als ecologische verbindingszone door het buitengebied van het dorp Winterswijk tot aan de grens.

Zij kwamen met het voorstel aan de NS om het gebied cadeau te doen aan natuurorganisaties. Dit als jubileumgeschenk in het kader van het 150 jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland (1839-1989) aan de bevolking van Nederland en ter versterking van de Nederlandse natuur. En warempel; het lukte!

Natuurmonumenten kreeg het eerste stuk vanaf Winterswijk (waar zij de spoorrails en dwarsliggers weghaalden) en het Gelders Landschap de tweede stuk tot aan de grens (zij lieten de rails en de dwarsliggers liggen). Inmiddels heeft zich i.v.m. efficiënter onderhoud een perceelruil voorgedaan, zodat het Gelders Landschap en Kastelen nu de hele baan in beheer heeft.

Het was vandaag prachtig weer en Thea had de excursie met de hulp van Fred enorm goed voorbereid. We kregen heel veel te zien. In het vochtige stuk naast de baan is geplagd en is een mooi heidevegetatie ontstaan met dophei, struikhei, kruipbrem, stekelbrem, veel (helaas nu uitgebloeide) gevlekte orchis, tormentil, blauwe knoop, ruige zegge, vossenbes, brunel, knoopkruid, valse salie enz. enz. Daartussen op de open plekken vonden we zeldzame soorten als heidekartelblad, moeraswolfsklauw, kleine en ronde zonnedauw (die zo te zien een voorkeur heeft voor een net wat hogere groeiplaats dan de kleine) en 6 rozetten van de andere ‘vleesetende’ soort die vroeger veel in ons gebied voorkwam: het vetblad.

Gagel met zijn lekkere geur (ik moet dan altijd denken aan gagelbier) is ook altijd leuk, maar het meest bijzondere van vandaag was de vondst van een rijsbes. Dat is buiten het Vragenderveen-Korenburgerveen, waar meer dan 90% van de Nederlandse exemplaren staat, wel heel bijzonder!

Al met al een heel goed begin van naar ik hoop het nacoronese (of is het gewoon nacorona?) tijdperk zal worden.

Ik hoop dat u zich door de verplichte opgave en het maximum aantal deelnemers niet laat weerhouden om mee te gaan. Ook vandaag gold weer: Uit in de natuur is goed voor U! Je wordt er weer een ander mens van.

Ed Grotenhuis.