2e dag van het natuurwerkdagseizoen in de Steengroeve op 19 november 2016

Dit keer een aardige grote groep van meer dan 10 mensen, waarbij de jongste Rutger Lanjouw ook weer aanwezig is en samen met zijn vader flink heeft gewerkt.
Het was vandaag wat bewolkt weer, waarbij af en toe wat neigt tot regenen. Maar gelukkig bleef de regen uit.
Zouden we het kunnen redden om de “overbodige” opslag, met name wilgen, berken en dennen te verwijderen, waardoor de andere vegetatie weer tot hun recht kan komen.
Iedereen had zoiets van: flink aan het werk om toch te zien dat vandaag de boswachter van Staatsbosbeheer tevreden kunnen stellen. De ene persoon geldt dit voor een gedeelte van de dag en voor de andere de hele dag doorploeteren. Dus iedereen deed hun best.
Rianne Maas had er voor gezorgd voor dikke brokken speculaas bij de koffie, welke ook bij deze tijd van het jaar hoort. Het was voor haar moeilijk in te schatten hoeveel ze moest kopen, en heeft gedacht, beter mee verlegen zitten, dan tekort aan deze lekkernij. Iedereen heeft gewoon verdiend om wat van dit lekkere te kunnen genieten.
Het parelzaad welke normaliter alleen in duingebieden voorkomen is in de Steengroeve aanwezig. Dit komt door het kalkhoudende gebied waarbij dit soort wilde planten kunnen groeien. Ook nog een uitgebloeide Wespenorchisch getroffen. Vergeet niet enkele verdwaalde kalkstenen, specifieke wilde rozen, de bosclematis en zo wel meer bijzondere planten. We hadden vandaag twee plantenkenners in ons midden Louis Jan van den Berg en Fred Bos.
Weinig paddenstoelen. Dit jaar toch een relatief slecht paddenstoelenjaar.
De soep was op een bijzondere wijze klaargemaakt. Heerlijke ouderwetse soep gemaakt door Bianca. Hierdoor konden we tot krachten komen en daarna met een persoon of 6 dusdanig de opslag verwijderd welke echt ook weg moest. Zelfs kwam hierdoor de lisdodden, of tewel in het Achterhoeks Venneknuppels, tot hun recht. Rond 15.30 uur kwam de boswachter van Staatsbosbeheer die echt tevreden was dat wij zoveel werk hebben kunnen verrichten en dat andere mooie (zeldzame) vegetatie tot hun recht kunnen komen......

De volgende natuurwerkdag is op 14 januari 2017 in Besselinksschans.

Rianne Maas


Deel deze pagina