Datum: 
zondag 18 maart 2018 14:00
Type activiteit: 
Natuurwandeling


IVN-KNNV wandeling: de Leemputten

IVN-KNNV Oost-Achterhoek organiseert op zondag 18 maart een wandeling in Natuurgebied de Leemputten.

Het thema van de wandeling is watervogels.
Start: om 14.00 uur.
Startplaats van de wandeling is bij de TOP bij café Haak en Hoek aan de Holterhoekseweg 6, 7142HZ te Groenlo. Parkeren kan langs de zijstraat hiervan: de Zwolse Veenweg (zandweg).

Het Natuurgebied is ongeveer 30 ha groot. Veel mensen kennen het recreatiegebied waar waterfietsen mogelijk is in een van de waterplassen. In het resterende deel is een natuurpad van ongeveer 3 km uitgezet dat langs de overige plassen voert. Onderweg staan borden met informatie over het ontstaan van het gebied en de flora en fauna die we er kunnen tegenkomen.

De geschiedenis van de Leemputten gaat terug naar 1892 toen in Groenlo de steenfabriek werd opgericht. De steenfabriek gebruikte de leem uit de leemputten voor het maken van dakpannen en later stenen. Het afgraven gebeurde in het begin met de schop. De leem werd afgevoerd in zogenaamde ‘kipwagentjes’, die met behulp van paarden onder uit de put getrokken werden. Vanaf 1931 werd dit zware handwerk overgenomen door de baggermachine.

De klei in de leemputten is miocene klei, ongeveer 20 miljoen jaar geleden ontstaan.
In het verre verleden is hier ooit een zeemilieu geweest. Dit blijkt onder andere uit honderden walvisbotten en haaientanden die bij het afgraven zijn gevonden.
Tot 1975 werd in de Leemputten leem gewonnen. Vanaf die datum kon het gebied zich ontwikkelen tot een natuurgebied: in 1978 is het opengesteld voor het publiek.

De IVN-KNNV wandeling voert langs de grote waterplassen, waar in elk jaargetijde verschillende watervogels te zien zijn.
De paden zijn goed begaanbaar, al zal het op sommige plekken modderig kunnen zijn. Laarzen, of ander waterdicht schoeisel zijn aan te bevelen. Bij een gedeelte van de wandeling moet men rekening houden met trappetjes of ongelijk terrein.

Het thema van de wandeling is watervogels. Die hopen we aan te treffen op en rondom de waterplassen. Zowel de soorten die er het jaar rond zijn en de eventuele wintergasten.
Halverwege de wandeling is er een koffie/theepauze tegen een geringe vergoeding.

Informatie over de wandeling is te krijgen bij Els van Dijk, tel. 0543-569691 of 06-12361482.

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
cafe Haak en Hoek, Holterhoekweg 6, 7142 HZ Groenlo
Kosten: 
vrije gift
Contactpersoon: 
Els van Dijk
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina