Datum: 
zondag 18 oktober 2020 14:00
Type activiteit: 
Natuurwandeling

Het landschap in Ratum is erg afwisselend met heideontginningen en oude landgoederen. Het is altijd een verrassing wat we tegenkomen.

Opgave via Ed Grotenhuis 0543-520714 of email edgrotenhuis@planet.nl

I.V.N. en K.N.N.V. organiseren deze wandeling voor belangstellenden.

Door de Beerninkhoek en rond de Scholtemaat.

We nemen maatregelen in overeenstemming met de Corona voorschriften.

Er zijn drie gidsen om met maximaal 20 deelnemers te wandelen, elke gids dus met hoogstens 7 wandelaars. Iedereen die mee wil moet zich tevoren aanmelden.

Tussen het oude hoevenlandschap rondom de Ratumse beek, met boerderijplaatsen die al vanaf de Middeleeuwen bewoond zijn, en het Masterveld waar alle boerderijen begonnen zijn als heide-ontginning in de jaren-20 van de 20e eeuw, ligt een groot gebied zonder bebouwing. Veel bossen en begrenzingen van weilanden en akkers die een grillig verloop hebben, zijn kenmerkend voor dit terrein. In de 19e eeuw kwamen bij het einde van de marke van Ratum veel gronden in handen van de scholtenboeren. Zij gingen de verkregen percelen in het enorme heide-gebied vaak beplanten met bos. Andere delen kwamen geleidelijk in cultuur naarmate de beschikbaarheid van kunstmest toenam. Een scholte op het erf Beernink, nu aan de Scholtemaatweg gelegen, gaf de naam aan het grootste deel van dit gebied. In de heide-gebieden lagen ook al vanouds een aantal percelen die als weide-grond werden gebruikt. Vennevertloo is zo’n oude enclave in de enorme heide. Van daaruit stroomde water, via een ingenieus systeem van beken geleid, over verschillende graslanden volgens het vloeiweide-systeem. We hopen dat de cultuurhistorische informatie bij deze gevarieerde wandeltocht u zal boeien.

Daarnaast is het dan vooral de tijd van paddenstoelen. Vorig jaar viel er op dit aspect veel te beleven in deze bossen. We hopen dat dit weer het geval zal zijn, als de droogte van deze zomer weer enigszins verdreven is.

(Ook vanwege corona zal er geen koffie-pauze zijn, die anders gebruikelijk is bij onze wandelingen.). Stevig schoeisel is aan te bevelen.

Vooraf aanmelden op email-adres: reerink.fam@gmail.com

Wandel thema:

Wandelen in Winterswijk Ratum door de jonge heideontginningen Scholtenstijl.

Gidsen: Wandel-team van IVN en KNNV Oost Achterhoek. Datum: Zondag 18 Oktober 2020

Aanvangstijd: 14.00 uur,Duur ca. 2 uur,Vertrek locatie:

Winterswijk kruispunt Veldboomweg en Moezebrinkweg, bij ANWB-paddenstoel nr. 72616/ 001.

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Kruising Veldboomweg - Moezebrinkweg bij ANWB paddenstoel 72616-001
Kosten: 
vrije gift
Contactpersoon: 
Ed Grotenhuis, Els van Dijk of Ton Reerink
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina