Natuurwerkdag Kotmans in Miste op 24 september 2016

Het is schitterend weer, maar we hadden helaas minder mensen die wilden meehelpen dan normaal. Misschien zijn voor veel mensen nog teveel andere drukke werkzaamheden. Maar ook de vergrijzing neemt toe. En het is moeilijk om jongere mensen hiervoor te krijgen. Toch hebben we met elkaar het heel gezellig gehad en hebben we hele goede samenwerking hierin. En hierdoor kan je ook veel werk verzetten.
Het parkeerplaatsje daar is klein, maar langs de zandweg was er genoeg ruimte om je voertuig neer te zetten.
Het leek eerst op: wat ziet het er netjes uit. Is er nog wel werk voor ons...
Ja hoor.. Achter het museumgebouwtje lag er een veldje waar de eigenaar dhr. Berenschot de heide meer op laten komen. Dus alle opslag verwijderen. De opslag bestond uit wilgen, berken, dennen, lijsterbes ect.  Dus veel knipwerk. Zaagwerk was er nauwelijks.
Er zijn daar ook veel kikkertjes te vinden. Ook de dagpauwoog een vlindersoort, diverse bijen kwamen op de hele mooie blauwe knoop. Ook groeide daar meerdere wilde bloemen waar de vlinders op af kwamen. Ook door het weer weerhielden de bijen en vlinders niet om ons een leuke show te geven rond de mooie nog niet uitgebloeide bloemen.

Het was daar luxe voor elkaar. Bianca hoefde niet voor te zorgen om de tent op te zetten. We mochten gebruik maken van het museumgebouwtje. Door de vrouw van de eigenaar werd er verse koffie gebracht. Verder was er nog koek en appelgebak.... En ook nog in luxe kopjes. De picknick tafels die er stonden, konden we gewoon gebruik van maken.
We waren gezellig aan de koffie en daar kwamen een ongeveer 6-tal fietsers. Zij kwamen uit de omgeving van Roermond die in de buurt van Bredevoort op vakantie waren. Natuurlijk mochten ze aansluiten, want we hadden nog koffie en thee over. Het waren zeer gezellige mensen die erg leuk vonden om door ons gastvrij werden ontvangen. Ach waarom ook niet. Ze waren nl. ook erg geïnteresseerd wat wij deden en dat een natuurwerkdag had van KNNV in onze regio.

Veel fijn opslag, maar we hebben zoveel mogelijk grof opslag verwijderd. De eigenaar heeft zelf ook meegeholpen. Hij had na een aantal uren wel door dat dit opslag verwijderen niet zo snel kan. Hij heeft aan de randen van het veld waar veel opslag was, met een grasmaaier gemaaid. En dat we vooral midden door het veld, welke normaal vrij nat moet zijn, met de knipschaar de heide en andere mooie begroeiingen bloot gelegd.

En wat natuurlijk heel belangrijk is, we hebben aardig multitasking gedaan door zowel te werken als elkaars nieuwtjes bij gebracht en met elkaar overleg over mooie natuurverschijnselen in dit en buiten dit gebiedje.


Rianne Maas

Deel deze pagina