Deze excursie was vol optimisme gepland. Was het begin april al niet 25° geweest? Kom op met die zomergasten! Vast de eerste nachtegaal!  Maar dat viel deze week tegen; zelfs -6° vorst en aan de grond nog lager. Maar het was droog en dat was al heel wat.
Door de lage temperaturen en de straffe noordenwind lieten de verwachte zomergasten het afweten. Geen grasmus, tuinfluiter, koekoek, bonte vliegenvanger, braamsluiper, nachtegaal enz. Ook de al aanwezige vogels hielden in de koude morgen hun bek behoorlijk dicht. Zo viel het ons op dat we de eerste helft van de excursie praktisch geen fitissen hoorden en daarna overal.
Het was wel een mooie gelegenheid voor de minder ervaren vogelaars onder ons om de geluiden weer eens te herhalen. Doordat het vrij rustig was, was er geen kakofonie van geluiden zoals je dat begin mei kunt hebben. Gekraagde roodstaart, geelgors, goudvink, boompieper, boomkruiper, winterkoning, zwartkop enz. konden niet alleen goed beluisterd worden, maar ook gezien omdat er nog niet veel blad aan de bomen en struiken zat. Verder natuurlijk kievit en wulp en ook een paartje mandarijneenden.
Verder was het een landschappelijk fraaie wandeling tussen de vele kleine weideveldjes die omzoomd werden door hagen en houtwallen. Een waar vogelparadijs als het wat minder koud is. De waterranonkel en en waterviolier kwamen al mooi in bloei. Bijzonder vond ik ook de waarneming op verschillende plaatsen van de tijgertaaiplaat. Mooi op stronken in het water. Al met al toch een morgen die de moeite waard was.
Ed Grotenhuis.

Hier is de link naar de foto's klik hier

 

Deel deze pagina