Datum: 
zaterdag 17 augustus 2019 10:00 tot 16:00
Type activiteit: 
Excursie

Deze excursie staat in het teken van de cultuurhistorie en natuur van kolken in de westelijke (Oldambt) en oostelijke boezem (Oldambt/Westerwolde) van de Dollard. De kolken zijn alle ontstaan zo ongeveer in de 16 en 17 de eeuw. De laatste kolken tijdens de Kerstvloed in 1717. In de eeuwen erna heeft de natuur zich in het water van de kolken ontwikkeld.
Door depositie van organische stof en sedimentatie hebben zich dikke sliblagen gevormd. De invloed daarvan heeft zich laten gelden. In de loop van de tijd zijn de hoge natuurwaarden die er ongetwijfeld zijn geweest danig verminderd. Van de plantengemeenschappen zijn nog slechts rompgemeenschappen over. Nieuwe kolken laten zien dat herstel plaatsvindt. Onlangs is de Oudeschanskerkolk hersteld. Ongetwijfeld vestigen zich opnieuw ondergedoken waterplanten. Tijdens de excursie laten we ons daardoor verrassen.

We gaan op zoek naar planten, waterdieren en dieren langs de oever.

Afhankelijk van weer en snelheid van de excursie pauzeren we tussen 12.00-12.30 uur bij Ol Kerke of de Middeldijkkolk en na afloop om 15.00 – 15.30 koffie bij de Piekenier in Oudeschans. In ieder geval brood en drinken meenemen voor onderweg.

Waar: Start P-Scheemda (A7, afslag 45), verdelen over de auto’s.
Terug bij de P in Scheemda om 16.00 uur.

Aanmelding:
- Marijke Drees (n.h.secretaris@groningen.knnv.nl)
- Aart Jan Langbroek (06 12529661 of aartjan@langbroek.net)

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Scheemda
Vindt plaats in: 
Geschikt voor kinderen: 
Ja

Deel deze pagina