Datum: 
zondag 10 november 2019 09:00 tot 12:00
Type activiteit: 
Natuurwandeling

 

Op zondag 10 november organiseert de KNNV/IVN afd. Roosendaal een wandeling o.l.v. een natuurgids door boswachterij Dorst.


Boswachterij Dorst is een uitgestrekt bosgebied waar natuurgids Ad Hellemons een wandeling begeleidt. Bij uitstek is november een maand om op zoek te gaan naar paddenstoelen.

Het gebied bestaat voornamelijk uit grove dennenbos dat in het begin van de 19e eeuw op heidegebied is aangeplant. Dit gebied stond bekend als Seterse Heide. Omstreeks 1850 werd veel bos weer gekapt, omdat het gebied als militair oefenterrein in gebruik werd genomen. Er ontstonden zandverstuivingen, en de nabijgelegen buurtschap Seters moest zelfs met een eikenhakhoutwal tegen het oprukkende zand worden beschermd. In 1899 kreeg Staatsbosbeheer het gebied in bezit. Het werd opnieuw beplant en de militairen vertrokken naar elders.
Enkele heiderestantjes en loofbosjes liggen verspreid in het gebied. Daarnaast zijn er een aantal leemputten die ontstaan zijn door de activiteiten van de voormalige steenfabriek "De Vijf Eiken", die zich te Rijen bevond. In en nabij die leemputten vindt men een interessante vegetatie met onder meer geelgroene zegge, liggende vleugeltjesbloem en grondster.

 Vertrek ter plaatse: de parkeerplaats nabij restaurant Beum, Wethouder van Dijklaan 19, 4849 PG Dorst om 09:30 uur

Er zijn geen kosten aan verbonden en iedereen is welkom.

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
De parkeerplaats Visdonk Lodge, Rozenvendreef 2 in Roosendaal
Kosten: 
Meerijkosten € 4,00
Contactpersoon: 
Geert Engelen, excursiecommissie@roosendaal.knnv.nl
Vindt plaats in: 
Geschikt voor kinderen: 
Ja

Deel deze pagina