Datum: 
zondag 28 april 2019 06:15 tot 19:30
Type activiteit: 
Natuurwandeling

De tocht naar de Vlaamse Ardennen wordt georganiseerd in samenwerking met KNNV Roosendaal, KNNV Breda en KNNV Eindhoven.

De morgenwandeling in het reservaat ‘Pyreneeën’ wordt begeleidt door Philippe Moreaux. De Pyreneeën is een gebied dat doorsneden wordt door een afgedankte en als wandelpad ingerichte spoorlijn. Dit ‘wandelpad’, dient als ruggengraat om het gebied te bezoeken, Het is een zeer mooi en gevarieerd gebied met o.a. Kleine bonte specht, Glanskop en veel Geelgorzen als broedvogel, met Hazelworm en Vuursalamanders, en met uiteraard alle typische voorjaarsbloeiers zoals de twee soorten goudveil, Heelkruid, Dalkruid, Bosanemoon, massaal veel Wilde hyacint, Eenbes, enz. De kans is erg groot om Vuursalamanders (jong en volwassen) aan te treffen. De middaglocatie is de Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke (Brakel). Hier kunt u uw meegebrachte lunchpakket verorberen.

De middagwandeling wordt begeleid door Dirk Criel en gaat door het reservaat ‘Burreken’ te Zegelsem. Het Burreken is een erg heuvelachtig gebied met scherp ingesneden beekjes, die voor smalle dalen en steile (20% en meer) valleiwanden hebben gezorgd. Het typische Vlaamse Ardennen-landschap in het Burreken bestaat uit akkers, bossen en graslanden met veel bomenrijen en houtkanten ertussen. Die lappendeken van bosjes en graslanden wordt doorsneden door de kronkelende Krombeek met haar diepe bedding. Het Burreken herbergt verschillende diersoorten, waaronder, de Vuursalamander. Deze geel-zwart gevlekte landsalamander zet zijn larven af in de bronbeekjes van het gebied. Verder leven er rond de beekjes Bronlibellen en in de graslanden verscheidene vlindersoorten, zoals Sleedoornpage, Oranjetipje en Landkaartje. Bij de vogels zijn de bosvogels (Grote en Kleine bonte specht, Appelvink, Matkop) en de roofvogels (Buizerd, Sperwer, Bosuil, Ransuil) goed vertegenwoordigd. Ook de Vos, Wezel, Egel en Bunzing leven in het Burreken. In het voorjaar fleuren verschillende soorten de bossen van het Burreken op. Bosanemoon, Wilde hyacint, Gele dovenetel, Daslook en Slanke sleutelbloem behoren tot de meest uitbundige bloeiers. In dit gebied werd goed naar padden-stoelen gezocht en er zijn heel wat zeldzaamheden gevonden zoals de Prachtmycena, Haagbeukboleet en Grote trechterzwam.

Wil je mee (wel of geen auto), meld je dan aan bij Stella Wesel (06-27055446 of excursies@tilburg.knnv.nl). vóór 18 april.

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Parkeerplaats Spar Burgemeester van de Mortelplein, Tilburg.
Contactpersoon: 
Stella Wesel (06-27055446 of excursies@tilburg.knnv.nl)
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina