Niet iedereen zit te wachten op een bezoek aan de familie met Kerst. Geen zin in lang binnen zitten, kerstkransjes eten en glühwein drinken? Stel dan voor om een ommetje te maken en ga een uurtje op plantenjacht. Je helpt de wetenschap en het lichaam krijgt weer wat beweging.
 
De donkere dagen voor Kerst zijn voor stadsplanten niet ideaal. Er is weinig licht en de levensprocessen staan bijna stil. Dat laatste heeft ook te maken met de temperatuur. Normaal verwacht je nu een temperatuur van slechts een paar graden boven nul, maar er was weer een warmterecord. Het leek of het voorjaar aan het eind van de decembermaand begon.
Zolang het niet vriest zijn er allerlei planten die gewoon door blijven bloeien. Daardoor staan in onze stad nog heel wat akkeronkruiden in bloei en het bezemkruiskruid duikt nog regelmatig op met zijn mooie gele bloemen.
Misschien dat lentebloeiers, zoals de kleine veldkers, door de warmte hun bloemen nu al gaan openen. Daarnaast zijn er planten die het hele jaar door bloeien. Denk maar aan het madeliefje en het straatgras. Om te weten wat er op dit moment nog in bloei staat, organiseert Floron de Eindejaars Plantenjacht. Floron is een organisatie die onderzoek naar de inheemse flora stimuleert. Iedereen kan aan dit onderzoek meedoen. Op de website plantenjacht.nl is een zoekkaart Winterplanten te vinden. Daarop staan foto’s van diverse winterbloeiers die je mogelijk rondom huis tegenkomt.
 
Vogelmuur Peter Meininger (uitsnede)Vogelmuur (Peter Meininger, uitsnede)
 
Op die kaart staat ook ‘miert’. Onder deze Tilburgse naam zul je hem daarop niet kunnen vinden, want officieel heet de plant vogelmuur. Als grond wat los en kaal is, staat deze eenjarige plant er binnen de kortste keren. In het begin zijn het lichtgroene polletjes, maar als de plant doorschiet krijg je lange, liggende stengels. 
De naam vogelmuur geeft aan dat het onder de vogels een geliefde plant is. De bladeren, stengels en de olierijke en bruine zaden worden opgepeuzeld. Vogelliefhebbers gaan ook miert plukken om volièrevogels te verwennen. Als wat sombere, depressieve vogels van de plant snoepen, blijken ze weer helemaal op te fleuren. Vroeger werden kneuters gelokt en gevangen door stengels vogelmuur en varkensgras buiten neer te leggen.
 
De ronde stengels van de vogelmuur hebben een heel bijzondere beharing. Ze zijn kaal, alleen staat er van boven naar beneden een rijtje haren op de stengel. Op de plek waar een blad aan de stengel zit, verspringt de haarrij. 
Je moet wel goed kijken om de witte bloemen te ontdekken. De behaarde kelkbladen zijn ongeveer net zo lang als de kroonbladeren. De bloemen lijken tien smalle witte bloemblaadjes te hebben. Als je goed kijkt, dat zie je dat het er maar vijf zijn, maar dan wel heel diep gespleten.
De plant bloeit vrijwel altijd en ook worden er constant zaden gemaakt. Wordt er in de grond gerommeld, dan staat binnen een paar weken de kale grond weer vol met vogelmuur. Na het schoffelen in de tuin is de plant weer snel terug.
 
Van 24 december tot 3 januari kun je meedoen met de Eindejaars Plantenjacht. Niet alleen miert, maar alle bloeiende planten tellen mee en kun je via de eerder genoemde website doorgeven. Wil je zeker weten dat je tijdens de zoektocht niet in een regenbui terecht komt, kijk dan naar de bloemen van vogelmuur. Zijn die ’s ochtends opengegaan, dan wordt het mooi weer. Blijven ze gesloten, blijf dan maar binnen. Of ga toch maar even bij je familie op bezoek met een soepje of salade vol met heerlijke vogelmuur. Je krijgt daarmee veel ijzer en vitamine A en C binnen, waardoor je fit het nieuwe jaar induikt.
 
Rob Vereijken

Deel deze pagina