Gedurende de afgelopen zomer, die deze week pas tot bedaren kwam, zag je ze op steeds meer plekken verschijnen. Uiteindelijk zaten ze op meerdere plaatsen in mijn huis en er ontstond een samenscholing in mijn groencontainer. Het was een ideaal seizoen voor de fruitvlieg.

Fruitvliegjes (Foto: Bart Horvers)Fruitvliegjes (Foto: Bart Horvers)

Zelfs in de Tilburgse politiek werd over deze vliegen gesproken. Er was een vliegenplaag en iedere week de container legen zou dat probleem oplossen. Die maatregel komt er niet, maar waarschijnlijk gaat de herfst ons bij dit probleem helpen. Als de temperatuur lager wordt, duurt het ook veel langer voor er een nieuwe generatie fruitvliegen op de wereld gezet is. Normaal duurt die cyclus één tot anderhalve maand, maar bij de warmte van de nazomer was dat soms nog geen twee weken. Vochtige omstandigheden en een temperatuur van 29ºC zorgden voor een explosieve vermeerdering.

Een huisvlieg die langs vliegt, lijkt een duidelijk doel te hebben. Hij maakt een behoorlijke snelheid en cirkelt door het huis heen. Bij een fruitvlieg weet je vaak niet waar het beestje naar toe wil. Ze dwarrelen wat door de lucht en proberen weer te landen op de kast of op fruit. Omdat de dieren maar 2 tot 3 millimeter groot zijn, kun je weinig kenmerken ontdekken tijdens de vlucht. Gaan ze rustig zitten dan vallen de prachtige grote en rode ogen op. Het geelachtige achterlijf heeft mooie zwarte dwarsstrepen. Het zijn echt juweeltjes om te zien. Toch zijn ze niet zo geliefd. 

De kleine beestjes kruipen in je fruitmand. Staat die rustig, dan merk je ze niet op. Maar kom je dichtbij, dan slaan ze de vleugels uit en blijkt er plots een hele wolk fruitvliegen in verstopt te zitten. Ze nemen altijd wel een kijkje bij vers fruit, maar voortplanten doen ze pas als het fruit rotte plekken krijgt of wat ligt te gisten. De volwassen vliegen weten wat de jonkies nodig hebben: een lekkere hap zacht en ontbindend fruit. Daar legt een vrouwtje de eieren in. Als het echt een optimale temperatuur is van bijna 30 graden, dan komen daar al na een dag larfjes uit. Na slechts vijf dagen hebben die zich al volgevreten. Zo’n dik wit larfje verpopt zich en na weer vijf dagen is de verbouwing tot een vlieg gereed. Binnen een dag is de jonge vlieg volwassen en sluit zich aan bij de wolk fruitvliegjes en gaat zich voortplanten. Niet alleen het tempo van deze ontwikkeling ligt heel erg hoog, één vrouwtje kan ook nog eens een paar honderd eitjes leggen, verdeeld over een paar legbeurten. 

Gelukkig wordt niet ieder eitje een fruitvlieg. Dan zouden we geen fruit meer in huis durven te halen. Het rotte fruit dat in de groenbak beland, heeft vaak al eitjes of larven in zich. Die groeien met het warme weer gewoon door in de container. De larven kruipen soms hobbelend langs de wand voordat ze zich ergens tussen het groen gaan verpoppen.

Fruitvliegjes komen ook buiten voor. Ze zwermen rond en door de kleinste openingen komen ze je huis binnen op zoek naar wat lekkers. Ze tegenhouden, is bijna niet mogelijk. Dat we er overlast van hebben, ligt toch vooral aan onze eigen huishouding. Zeker met het warme weer kan het fruit in huis ineens verkleuren of verrotten. Sneller opeten en het beter in de gaten houden. Maar de vliegen worden ook aangetrokken door koffiedrab, een restje ingedroogde wijn in een glas of een bierflesje. Ze zijn verzot op alcohol en suikerhoudende stoffen. De najaarskou zal de vliegen wel leren. Maar dat werkt alleen als je na het zomereindefeest de bierflesjes ook even hebt nagespoeld.

Rob Vereijken

Deel deze pagina