Er werd hard gewerkt aan het kerstdiner. Uit de keuken klonk een hoge scherpe en volhoudende kreet. Wat was er nu weer aan de hand? Een angstige vrouw stond trillend bovenop de keukenstoel. Zo wordt vaak de ontmoeting van een mens met een huismuis afgeschilderd.

Muis wacht op kerstdiner (foto Henk Kuiper)Muis wacht op kerstdiner (foto Henk Kuiper)

Eigenlijk heel vreemd dat we zo paniekerig doen als er een muis door het huis loopt. Het zijn zulke schattige beestjes, zo vertederend met hun lief snuitje en die bolvormige donkere oogjes. En hoe mooi zijn die twee grote, dunne oorschelpen. De smalle staart is ongeveer even lang als de rest van het lichaam. Aan het uiterlijk kan dit schrikbeeld dus niet liggen. Waarschijnlijk heeft het meer met het onverwachte gedrag van de muis te maken: hij komt ineens achter de bank of koelkast tevoorschijn. Je verwacht hem niet en dat is dus even schrikken.

Toen ik nog bij mijn ouders thuis woonde, had ik een zolderkamer. Zo af en toe kwam er een muis mijn kamer binnengelopen. Ik vond het reuze interessant om in bed te gaan liggen en dan de muis te bespieden. Hij trippelde dan over de drempel en doorzocht mijn kamer. Prachtig om zo’n dier op die manier eens rustig te kunnen bekijken. Hij had blijkbaar niet door dat ik in de buurt lag. Ze hebben dan wel van die leuke ogen, maar waarschijnlijk kunnen ze daarmee nog geen tien centimeter voor zich uit kijken. Als je dus heel stil bent, val je voor de muis niet op. Voelt hij zich veilig, dan gaat hij ook overdag op pad. Maar meestal houden ze nachtelijke tochten en dan kun je niet veel met je ogen.

Muizen maken bij vrijwel alles wel gebruik van hun oren en neus. Bij het zoeken van eten gaan ze vooral op de geur af. Ze lusten van alles, zeker in huis waar overal heerlijke hapjes klaar liggen. Soms dringen ze echt binnen in de voorraadkast, maar meestal valt er onder de bank, in een vergeten hoekje in de keuken of bij de reservevetbollen in de garage genoeg te eten. In het zomerhalfjaar scharrelen ze ook veel buiten rond in de tuin of over straat. Daar zoeken ze meer natuurlijk eten, zoals zaden, insecten en vruchten. Veilig is het er niet. Uilen ontbreken in onze stad, maar katten vinden huismuizen heel aantrekkelijk. Hebben ze er een gevangen, dan spelen ze er eigenlijk een tijdje mee, zonder de muis daarna echt op te eten.
In de wintertijd blijven de muizen meer in huis en ook de meer buitenlevende exemplaren zoeken nu de mensen op. Muizen die alleen maar menselijk huishoudelijk afval eten, kunnen zich zelfs buiten niet meer redden.

Als er één muis zit, dan zitten er meer. Deze uitspraak klopt meestal wel. Muizen hebben een behoorlijk verborgen leven. Ze kunnen zich door openingen van slechts 7 millimeter heenwurmen en verplaatsen zich zo van buiten naar binnen, door het plafond of de kruipruimte. Een volwassen huismuis maakt zeker wel vijf nesten per jaar, met per nest weer zo’n 5 jongen. Het is maar goed dat een muis gemiddeld ongeveer anderhalf jaar oud wordt, want anders was Tilburg echt een muizenstad, en niet alleen tijdens de nostalgische kermis.

Heb je ook zo’n genietende muizeninstelling zoals ik, of wil je juist van die stadsdieren af? Ben je ze beu, ruim dan al je kerstkransjes goed op en smeer kieren dicht. In deze kersttijd is het extra opletten, want ze eten soms ook kaarsen. Over het opknabbelen van vuurwerk heb ik nog niets kunnen vinden, dus de gillende keukenmeiden blijven je vast nog wel verrassen.

Rob Vereijken

Deel deze pagina