dinsdag 22 september 2020

Al 25 jaar lang onderzoeken leden van de KNNV-afdeling Tilburg de natuur in natuurgebied De Kaaistoep. Ondertussen zijn er maar liefst zo’n 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het gebied gevonden, waaronder ook nieuwe soorten voor Nederland en zelfs voor de wereld. De KNNV-afdeling viert deze mijlpaal op vrijdagavond 2 oktober met een live online talkshow voor iedereen die geïnteresseerd is in burgerwetenschap over de natuur.

Kijk en luister mee!
Wilt u ook weten wat er zich de afgelopen 25 jaar in de Kaaistoep heeft afgespeeld? Kijk en luister dan op vrijdag 2 oktober van 19:30 tot 20:45 uur naar deze speciale KNNV-talkshow door met de linkermuisknop op de foto hiernaast te klikken.

Aan tafel met…
De gasten in de talkshow hebben allemaal een link met burgerwetenschap, ook wel citizen science genoemd. Bij deze wetenschap verrichten mensen onderzoek in hun vrije tijd. Het zijn vrijwilligers met een grote passie voor natuur die een schat aan onderzoeksgegevens verzamelen. Paul van Wielink, een van de hoofdgasten, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten en uitvoeren van het jarenlange natuuronderzoek in de Kaaistoep. Hij vertelt samen met medeonderzoekers Theo Peeters en Ron Felix over het gebied, de begintijd van het onderzoek, welke methoden ze gebruikt hebben en wat ze in de loop van jaren voor verrassende ontdekkingen hebben gedaan. De boeiende verhalen worden afgewisseld met foto’s en filmpjes uit het onderzoek en gebied.
Met Jelle Reumer (Hoogleraar Universiteit Utrecht) duiken we in de geschiedenis van burgerwetenschap. Waarom voelt iemand zich hiertoe aangetrokken en is dat in de loop van de tijd veranderd? Iedereen kan meedoen met citizen science, zowel de net beginnende natuurliefhebber tot de gevorderde alleskenner.
Arnold van Vliet (De Natuurkalender) vertelt welke mogelijkheden er zijn om zelf een bijdrage aan onderzoek te leveren. Hij gaat ook in op het belang van de resultaten voor de wetenschap.
Tijdens deze online talkshow willen we ingaan op vragen die via de chat gesteld kunnen worden. De talkshow wordt gepresenteerd door cabaretier en schrijver Frank van Pamelen.