Een volkomen verregende vakantiemaand augustus was de oorzaak van een vervroegd begin van het paddenstoelenseizoen. De excursies in augustus en begin september waren dan ook succesvol. Lange vondstenlijsten met veel interessante soorten waren het resultaat, maar ook twee afgelastingen wegens zeer slecht weer. Een hoogtepunt in de waarnemingen was een Kammetjesstekelzwam, die tijdens een ingelaste excursie uitgebreid werd bekeken en gefotografeerd.

De verder droge septembermaand maakte een abrupt einde aan de overvloed van zwammen en ook na de regendagen in oktober kwam een opbloei niet echt op gang. Het jaar 2011 zal dan ook in herinnering blijven als een jaar met een matig paddenstoelenseizoen.

Niettemin waren de activiteiten in de werkgroep op een heel goed niveau.

Aan de 17 excursies namen gemiddeld 7 leden deel. Op de vondstenlijsten van 15 wandelingen werden in totaal 1127 taxa genoteerd in 398 soorten. De bezochte terreinen waren: Eikenhorst, Annanina’s Rust (2x), Wamberg, Boswachterij Dorst, Gorp de Leye, Dongevallei (2x), Nederhemert, Engelenstede, Leemkuilen en De Brand in Udenhout, Sparrenrijk, Oude Warande, Prinsenpark (B), Kampina en Veldersbos.

De excursie in de Oude Warande was een publieke wandeling, waarbij 7 leden ruim 60 belangstellenden rondleidden. Na de laatste excursie in november werd het paddenstoelenseizoen afgesloten met een gezamenlijk etentje bij De Schutskuil bij Oirschot. De opkomst van 14 leden geeft aan dat deze traditie vervolg verdient.

En natuurlijk was er weer een Eifelweek. In de laatste week van september genoten 12 leden van het heerlijke zomers weer met temperaturen van meestal boven 20° C, wat echter de buit aan paddenstoelen wel wat temperde. Toch was het resultaat heel goed te noemen: tijdens 13 wandelingen werden 1043 taxa genoteerd in 378 soorten. Opstekers waren: Geschubde boleet, Spatelzwam, Spechtinktzwam, Fluweel hertenzwam en Vierslippige aardster.

In het begin van het jaar waren drie bijeenkomsten in Natuurmuseum Brabant. Tweemaal voor vertoning van de fotobuit van diverse leden in 2010 geschoten en een avond waarop Lucien Rommelaars zijn jaarlijkse lezing hield over zijn inventarisaties. Gemiddeld 10 leden en nog 35 belangstellen den kwamen op deze avonden.

In de herfst waren er weer 7 werkavonden ten huize van Lucien, steeds bezocht door 5 tot 7 leden. In een prettige sfeer werden onbekende vondsten gedetermineerd.

Buiten de werkgroepactiviteiten om werden door enkele leden excursies geleid, terreinen geïnventariseerd, lezingen verzorgd en contacten met de Ned. Mycologische Vereniging onderhouden. Na enkele mutaties telde de ledenlijst eind 2011 ongewijzigd 19 leden.

Ger Bogaers, coördinator