Het jaar 2014 staat te boek als het warmste jaar in Nederland in drie eeuwen. Na een opmerkelijk zachte winter werd record na record gebroken. Iedere maand was de  temperatuur boven het gemiddelde. Behalve de maand augustus, die was kil en nat. Dat was ook de oorzaak dat het paddenstoelenseizoen al vroeg werd ingezet. De in augustus begonnen reeks van excursies leverde dan ook flinke vondstenlijsten op. Een warme, droge periode in september maakte toch de afgelasting van enkele excursies noodzakelijk, maar daarna werd het smullen van het overvloedig aanbod van veel soorten paddenstoelen. En dat bleef zo tot ver in november. Zo kon het gebeuren dat op 1 november de wandeling een zomers karakter had bij een temperatuur van 20 graden en toch nog een vondstenlijst van 67 soorten. Maar de slot-excursie op 16 november was heel nat. Van begin tot einde van de wandeling regende het. Toch trotseerden 13 leden dit en noteerden nog 77 taxa. De daarna traditionele gezamenlijke lunch, deze keer bij Pannenkoekenhuis Belveren in Haaren, telde zelfs 21 deelnemers. Een bewijs dat de paddenstoelenwerkgroep Tilburg nog steeds aktief voortleeft.

EikenboleetEikenboleet

Het excursie programma telde 21 wandelingen, waarvan er 4 werden afgelast. Er werd gewandeld in de volgende natuurgebieden: Banisveld, Zegenwerp, Geelders, Boswachterij Dorst, Hooge Heide bij Berlicum, Wijboschbroek, Oude Hondsberg, de Brand Udenhout, Dongevallei, Engelenstede Berlicum, Gorp de Leye, Rosephoeve, Annanina’s Rust, Heerenbeek en drie maal op verschillende lokaties van de Kampina. In totaal werden 1357 taxa genoteerd, gemiddeld dus 80 per excursie.      De vondstenlijsten werden per excursie uitgewerkt door Toon de Laat en ter beschikking gesteld aan de leden. Gemiddeld gingen 8 leden mee op excursie.

Er waren in de herfst ook weer de wekelijkse werkavonden ten huize van Luciën Rommelaars, in totaal 12 maal, met een opkomst van gemiddeld 6 leden.

Drie fotoavonden, waarvan één de jaarlijkse lezing van Luciën, lokten 60 belangstellenden naar het Natuurmuseum Brabant.

In het nu 22 jarig bestaan van de werkgroep ging men ieder jaar een week naar de Eifel. Dit jaar kwam daar abrupt een einde aan. Wegens te weinig belangstelling ging de reis niet door.  Wel bezochten enkel individuele leden het welbekende adres in Michelbach bij Gerolstein.

Na enkele mutaties in de ledenlijst sloot het jaar 2014 met 24 leden.

Tilburg, 17 december 2014
Ger Bogaers