Al 25 jaar lang onderzoeken leden van de KNNV-afdeling Tilburg de natuur in natuurgebied De Kaaistoep. Ondertussen zijn er maar liefst zo’n 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het gebied gevonden, waaronder ook nieuwe soorten voor Nederland en zelfs voor de wereld. De KNNV-afdeling viert deze mijlpaal op vrijdagavond 2 oktober met een live online talkshow voor iedereen die geïnteresseerd is in burgerwetenschap over de natuur.

 

 


Aan tafel met…
De gasten in de talkshow hebben allemaal een link met burgerwetenschap, ook wel citizen science genoemd. Bij deze wetenschap verrichten mensen onderzoek in hun vrije tijd. Het zijn vrijwilligers met een grote passie voor natuur die een schat aan onderzoeksgegevens verzamelen. Paul van Wielink, een van de hoofdgasten, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten en uitvoeren van het jarenlange natuuronderzoek in de Kaaistoep. Hij vertelt samen met medeonderzoekers Theo Peeters en Ron Felix over het gebied, de begintijd van het onderzoek, welke methoden ze gebruikt hebben en wat ze in de loop van jaren voor verrassende ontdekkingen hebben gedaan. De boeiende verhalen worden afgewisseld met foto’s en filmpjes uit het onderzoek en gebied. 
Met Jelle Reumer (Hoogleraar Universiteit Utrecht) duiken we in de geschiedenis van burgerwetenschap. Waarom voelt iemand zich hiertoe aangetrokken en is dat in de loop van de tijd veranderd? Iedereen kan meedoen met citizen science, zowel de net beginnende natuurliefhebber tot de gevorderde alleskenner. 
Arnold van Vliet (De Natuurkalender) vertelt welke mogelijkheden er zijn om zelf een bijdrage aan onderzoek te leveren. Hij gaat ook in op het belang van de resultaten voor de wetenschap. 
Tijdens deze online talkshow willen we ingaan op vragen die via de chat gesteld kunnen worden. De talkshow wordt gepresenteerd door cabaretier en schrijver Frank van Pamelen.


Kijk en luister mee!
Wilt u ook weten wat er zich de afgelopen 25 jaar in de Kaaistoep heeft afgespeeld? Kijk en luister dan op vrijdag 2 oktober van 19.30 tot 20.45 uur naar deze speciale KNNV-talkshow door met de linker muisknop op de foto hiernaast te klikken. Ook kunt u tijdens de talkshow via de chatfunctie op het youtubekanaal een vraag stellen of een opmerking plaatsen.

Hebt u deze liveshow gemist?
Dan kunt u het HIER terugkijken. Volgens kijkers was het héél erg de moeite waard, met nog een wel verdiende verrassing voor Paul van Wielink aan het eind van de uitzending! 


Weekend van de Veldbiologie
De online talkshow is de aftrap voor het Weekend van de Veldbiologie van de KNNV. Tijdens dit weekend -waarin KNNV-afdelingen activiteiten verzorgen- staat natuuronderzoek in het veld centraal. 

Zelf ook meedoen aan natuuronderzoek?
In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om actief te zijn als ‘citizen scientist’. Dit kan zowel als beginnende onderzoeker, in een eenvoudig en laagdrempelig onderzoek, of als gevorderde onderzoeker in een gespecialiseerd onderzoek. Hieronder vindt u een, niet complete, lijst met mogelijkheden. De onderzoeken vinden zowel plaats in uw eigen tuin als 'buiten' in de natuur en duren soms 10 minuten, soms meerdere dagen en soms een heel jaar of langer. Voor ieder wat wils dus. 
De KNNV- en IVN-afdeling Tilburg geven soms, voorafgaand aan een hieronder genoemd onderzoek, een korte cursus zodat u goed voorbereid deel kunt nemen. Klik HIER voor het cursusaanbod. En natuurlijk kunt u zich aansluiten (lid worden) bij de KNNV-afdeling Tilburg en deelnemen aan een van de onderzoeken die door de werkgroepen worden uitgevoerd. Welkom!

Wanneer? Titel Wat? Voor wie? Info
25 dec. - 3 jan. 2021 Eindejaars plantenjacht Inventariseren van bloeiende planten Gevorderd      www.floron.nl/plantenjacht
29 t/m 31 jan. 2021 Tuinvogeltelling Hoeveel en welke vogels zie je in je tuin? Iedereen www.tuinvogeltelling.nl
april 2021 Nationale bijentelling Hoeveel en welke bijen zie je in je tuin? Iiedereen www.nationalebijentelling.nl
1 mei - 1 okt. 2021  Mijn berm bloeit! Inventariseren nectarplanten Gevorderd www.floron.nl/bermen
juni 2021 Slootjesdagen Kijken naar dieren en planten in en rond de sloot Kinderen slootjesdagen
juli 2021 Tuinvlindertelling Hoeveel en welke vlinders zie je in je tuin? Iedereen www.vlinderstichting.nl
september Egelweekend Hoeveel egels zie je in je tuin? (0 is ook een waarneming!) Iedereen www.tuintelling.nl
september - oktober Bodemdierendagen Zoek de bodemdieren in je eigen tuin/buurt en geef ze door Iedereen bodemdierendagen.nl
meerdere momenten Zoogdierentellingen Inventariseren van o.a. vleermuizen en dagactieve zoogdieren Gevorderd zoogdierentellingen
hele jaar Tel mee Inventariseren planten en dieren in Nederland Gevorderd www.telmee.nl
hele jaar Jaarrond Tuintelling Tellen van allerlei dieren in je tuin (o.a. vogels, vlinders, kevers, enz.) Gevorderd jaarrondtuintelling

 

 

Deel deze pagina