Inventariseren in/op Fayersheide

Staatsbosbeheer heeft toestemming gegeven om te inventariseren.

Twintig jaar geleden heeft de KNNV dit ook al een keer gedaan en Ron Poot wist nog precies waar de ratelaars toen stonden.

Het is een verrassend mooi stukje natuur te midden van de weilanden waar de ruilverkaveling aan is voorbijgegaan. Het is niet groot, maar wel gekoesterd door Staatsbosbeheer, en de IVN voert er veel (beschermende) werkzaamheden uit.

We vinden zeggesoorten, waaronder de zwarte zegge, die je subiet wilt gaan natekenen, zo mooi zijn de aartjes, maar ook de Elzenzegge. Er staan prachtige oude gagelstruiken die helemaal vrij worden gehouden van ander gebroedsel door de IVN.

Veel voorjaarsbloeiers zoals stekelbrem, honds- en moerasviooltje, vleugeltjesbloem, vetblad en kruipend zenegroen. De grond was er soms helemaal paars door gekleurd. En als je denkt dat je alles gehad hebt kom je bij een schapenwasplaats, die nu droog stond, lage waterstand dus.

Iedereen genoot op zijn eigen manier, Inge trok zo nu en dan een klein eiken of berkenboompje uit, Eric fotografeerde en Ron noteerde alles op zijn IPad om thuis gekomen de vondsten aan Waarnemingen.nl door te geven…en ja de ratelaar stond nog op dezelfde plaats.

Mei 2013 

foto's van Erik Pieterse: 1. excursiegangers, 2. jonge Koningsvaren.

determinerenKoningsvaren

Deel deze pagina