Excursie Hondenven,  8 mei 2013

Eveline Stegeman stuurde een mailtje: “Wie tijd en zin heeft, ga je mee op Libellenspeurtocht?”.

Laarzen, verrekijker en libellennet mee. Ter plekke kwam ik tot de ontdekking dat ik ook een verzameldoosje mee had moeten
nemen voor de Libellenhuidjes, want daar “struikelden” we over.

Niet alleen Libellenhuidjes, maar ook een dodaars, rupsen, juffers, heikikkers,  eenarig wollegras en veel uitsluipende viervlekken en smaragdlibellen. Deze zitten heel teer uit
te hijgen, verstopt tussen de oevervegetatie, en laten zich eenmaal gevonden  gemakkelijk fotograferen.  Doorzichtig en nog niet op kleur, maar heel
mooi om te zien.

Het fotograferen is al een kunst op zich, voor je het weet heeft de rups zich laten vallen en ligt opgekruld ergens in de oksel van een grasspriet waar je hem niet meer uitkrijgt. Of de libel, die je vast wilt leggen, heeft juist vanuit de kant van het water het mooiste zicht. Maar je gaat ervoor, desnoods met natte knieën.

Het vangen van libellen met een net vereist een speciale slag die ik nog niet onder de knie heb, maar wel graag wil leren.
Heb je de libellen eenmaal gestrikt dan kun je, zeker als je net begint , beter zien wat voor soort het is. Dit is vooral bij juffers aan te bevelen, want in vliegende toestand zijn ze lastig  te herkennen. Spectaculair was de ontmoeting met de Maanwaterjuffer, nog niet eerder als imago in het hondenven door ons aangetroffen. Deze juffer lijkt op de watersnuffel  die in grote getale in het Hondenven voor komt. Als ze beide vliegen is het zoeken naar een speld in een hooiberg!  Omdat we vorig jaar wel een huidje van de maanwaterjuffer hadden gevonden, waren we natuurlijk wel alert.

Sieralgen zijn met het blote oog niet te zien, maar Eveline heeft het op haar genomen om de sieralgen van het Hondenven in beeld te brengen en daartoe kneep ze een plukje veenmos uit boven een potje, om ze later onder de omkeermicroscoop te bewonderen.  Een gevaarlijke hobby want ik heb een keer een lezing bezocht van een verslaafde in sieralgen. Hij bleef dag en nacht op om de “deling” van een sieralg vast te leggen. Toegegeven ze zijn adembenemend mooi en er is een grote verscheidenheid van vormen.

De expertise van Eveline en Annie is aanstekelijk en de volgende keer zal ik de libellen en hun huidjes, die op dat moment rond kunnen vliegen of aan een grasspriet geklemd zitten, eerst in mijn geheugen prenten, ja want Eveline overhoort je! Heel goed overigens.

Groeten van Nel Windt

 

fotos tijdens de excursie gemaakt door Nel Windt en Annie Wielemaker

uitsluipen

zoeken

Deel deze pagina