Een afgevlogen Libel en nog meer

 

Eveline en Annie waren opnieuw docenten en vertelden nu over Libellen. Juffers zijn dat eigenlijk ook, maar een stuk kleiner. En nog een duidelijk verschil, libellen zitten met hun vleugels wijd gespreid, ja er is natuurlijk een uitzondering, juffers vouwen ze netjes naar achteren in rust, vind ik ook meer bij juffers horen.

 

Libellen zijn groter en daarmee accentueren ze nog meer dat ze prehistorische gedaanten hebben, alleen dan iets kleiner dan vroeger.

Ze zijn mooi, ingewikkeld, hebben de ogen iets dichter bij elkaar dan juffers en ze sluipen uit hun “schulpje”.

Ze hebben ook robuuste gekleurde schoudertjes, dijbenen en segmenten op hun lijf.

Ze hebben exotische namen als: smaragd libel met zijn harige borststukje, de lak rode vuurlibel en de platbuik libel, de ijsvogel onder de libellen.

Maar de meest sprekende term was toch wel de afgevlogen libel, tja een wat oudere vale libel die al heel wat vlieguurtjes erop had zitten.

Libellen zijn spectaculaire vliegers, dus ook moeilijk te determineren.

Dat leerden we wel in deze opfriscursus, want straks kunnen we met Eveline en Annie het gebied van het Hondenven in om libellen te gaan inventariseren.

Als er tijd over is, is er aandacht voor andere waterbeestjes en amfibieën, maar de nadruk ligt op de Libellen en hun huidjes.

 

Eveline hoopt dat we veel “uitgeslopen huidjes” vinden, zodat we, aan het eind van het seizoen, ze kunnen determineren........ Ze zien er al even spannend uit als de libellen, maar dan heel anders.

Afhankelijk van het weer zet Eveline vanaf donderdag op de website wanneer ze naar het Hondenven gaat, zodat U mee kunt lopen, kijken, onderzoeken en genieten van de deskundigheid van Eveline als hydro-biologe en als Annie meegaat, van haar kennis over de vlinders.

Deel deze pagina