Hij is nog niet doorgestoken De Doorbraak, een nieuwe beek vanaf de Oostkant van Almelo tot de Midden-Regge. Maar als dat gebeurt zal de watergentiaan worden weggespoeld. Spannende tijden voor flora en fauna langs en in het water, dat nu nog stilstaat. Maar de doorbraak moet er wel komen want de nieuwe beek is niet voor niets gepland door Waterschap Regge en Dinkel en de Provincie Overijssel. Almelo is “het putje van Twente”, speciaal voor de waterhuishouding is er dwars door een ondoorlaatbare Pleistocene zandrichel deze beek gegraven.

Op die mooie zomeravond liepen onder leiding van Ron Poot langs de oevers, of liever gezegd kropen we zo nu en dan, want de het leek wel Madurodam voor plantjes en bloemetjes. We zagen hele kleine gele bloemetjes die mini egelboterbloemen bleken te zijn. Ron belegde een wedstrijd wie het eerst het zeldzame draadgentiaan zou ontdekken, door iemand met een arendsblik gewonnen, want het gele bloemknopje is 2 mm. Het water was bedekt met bloeiende watergentianen, aan de oever stond het heerlijk ruikend watermunt te bloeien, soms naast een familielid de akkermunt.

Nog een aparte bloem die we nog nooit gezien hadden was de moerasschermbloem, ook in zakformaat.

En is het gewoon of fraai duizendgulden kruid dat is de vraag.

Het is een bijzondere vegetatie die we leerden kennen en dan te bedenken dat het een gegraven beek is die in het begin alleen maar zandoevers kenden. Waren de zaden nog aanwezig of zijn ze in dankbare bodem terecht gekomen en hebben ze zich genesteld aan de oevers. Een filosofische discussie ontstond na de vraag of het echt zo belangrijk is dat ene bijna uitgestorven plantje weer terug in het landschap is.

Naast een groene kikker, een kleine vos (vlinder) zagen we veel plantjes o.a.: borstelbies, wolfspoot, waterpunge, bleekgele droogbloem, gevleugelde hertshooi, moerasrolklaver, hazenpootje, grote kattenstaart, kaasjeskruid en op de valreep naast de brug wilde peen. Even snel een lesje in evolutie van planten. In de schermbloem van de wilde peen is bij sommige een klein donker bloemetje, insecten kiezen die scherm het eerste omdat ze denken dat je die kunnen oppeuzelen, na verloop van tijd zijn er straks alleen maar wilde peen bloemen met zwarte bloempjes in het midden, boeiend.

Iedereen was het er over eens dat het een zeer mooie natuurwandeling was. Je kunt parkeren op het parkeerterrein van de school van Ypelo, en eigenlijk de fietsen ook daar maar gezet want per ongeluk deden we dat bij het B&B naast de school en dat is privé terrein.

 

26 augustus 2013

Deel deze pagina