Datum: 
donderdag 13 december 2018 19:30 tot 22:00
Type activiteit: 
Lezing

 

Slechts een enkeling weet dat Darwin zich na de publicatie van zijn meesterwerk “the origin of species”  ontpopt als baanbrekende botanicus. Met diverse boeken en tientallen artikelen over planten brengt hij een ware aardverschuiving teweeg in de plantkunde.

Norbert Peeters (website botanischefilosofie.nl) schreef in 2014 het boek Plantaardig. De planteigenaardigheden die hij tegenkwam tijdens zijn onderzoek voor dit boek leidden uiteindelijk tot zijn eigen debuut over de plantenleer van Darwin: Botanische filosofie (2016).Norbert pleit voor een andere kijk op de plantenwereld. Het zit te veel in ons denken verankerd dat planten onderaan de rangorde van de levende natuur staan. Dit terwijl planten sluwe technieken toepassen om zich te vermeerderen, noodsignalen naar soortgenoten sturen en in hoge mate verleidelijk zijn. Hoog tijd voor een andere blik op al het groen om ons heen!

  • donderdag 25 oktober | Darwin: zaden
  • donderdag 29 november | Darwin: vleesetende planten
  • donderdag 13 december | Darwin: orchideeën
  • donderdag 31 januari | Darwin: klimplanten
  • donderdag 28 februari | Darwin: intelligentie van planten


Maak in zeven lezingen kennis met de groene kant van Engelands bekendste natuurvorser. Met Darwin als gids verkennen wij in de Botanische Tuinen van Utrecht de vorm van bloemen, de rol van insecten bij bloembestuiving, de bevruchting van orchideeën, de eetgewoontes van vleesetende planten, en het bewegingsvermogen en de klimtechnieken van planten. Zo ontdek je onder meer hoe planten paren zonder van hun plek te komen, hoe ze samenwerken met insecten, hoe ze prooien vangen en verteren zonder mond of maag, hoe ze bewegen zonder spieren en gewrichten, hoe ze de wereld waarnemen zonder zintuigen en hoe ze mogelijk zelfs intelligentie vertonen zonder centraal zenuwstelsel. 

Lezingenreeks (7x in totaal): nu nog 5 keer Ontvangst vanaf 19.00; Lezing 19.30 - 20.30 Drinks: 20.30 - 22.00  Kosten:  € 11,00 p.p. per lezing (incl. gratis welkomstdrankje) Locatie: Greennest Gallery, Botanische Tuinen Utrecht

Inschrijven kan via onderstaande link. Je ontvangt dan binnen enkele dagen een bevestiging, je ticket (na betaling) en nog wat meer praktische informatie. https://www.utrechtsciencepark.nl/nl/over-het-park/agenda/lezing-darwin-...

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Greennest Gallery, Botanische Tuinen Utrecht
Kosten: 
€ 11,00 p.p. per lezing (incl. gratis welkomstdrankje)
Contactpersoon: 
zie bovenstaande link
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina