Datum: 
zaterdag 11 juli 2020 00:01
Type activiteit: 
Excursie - vogels

olv Nel van Meijeren

Oeverzwaluwen, 11 juli: Oeverzwaluwen broeden 2x en wij gaan op 11 juli kijken. Er zijn 2 varianten en 2 locaties. Nel die veel van vogels weet zal meer vertellen. Afhankelijk van aanmeldingen en mobiliteitsmogelijkheden bekijken we of Bunschoten door kan gaan of dat we moeten uitwijken naar Hoogekampsche plas.

Locatie 1. Bij de uilenexcursie in het najaar o.l.v. Wim Smeets bezochten we ook de Vebo-oeverzwaluwwand. Deze wand wordt door een groep vrijwilligers onderhouden. Zie hier een korte opsomming: Op maandag 16 maart hebben Joop en Wim de vakken 31 t/m 40 ontdaan van de kunststof doppen zodat de zwaluwen kunnen gaan broeden vlak voor de wand. Tevens is de onderbalk van alle onkruid ontdaan. Er stonden alweer heel wat jonge plantjes heermoes die verwijderd werden. Tot onze grote verbazing vlogen er op dinsdag 17 maart de eerste 2 oeverzwaluwen voor de wand heen en weer en inspecteerden de kwaliteit van het zand door er tegenaan te gaan hangen. Op maandag 6 april vlogen er ongeveer 25 oeverzwaluwen rond de wand en op één plaats was er een paartje begonnen een nestgang te maken. Op maandag 13 april waren dat ongeveer 35 oeverzwaluwen en was er op 9 plaatsen een begin gemaakt van een nestgang. Op maandagochtend 20 april was Joop bij de wand en zag dat er plotseling heel veel oeverzwaluwen waren aangekomen, meer dan 100 telde hij. Hij nam contact op met Wim en diezelfde middag is de hele wand door hun beiden van doppen ontdaan. Er was ook al heel veel heermoes dat weggehaald moest worden. Op vrijdag 24 april vernieuwde Wim de informatie aan de kijkwand en telde het aantal beginnende nesten: 141! Op maandag 27april hebben Joop, Hayo en Wim de enorme hoeveelheid zand onder op de balk weggenomen. Het aantal beginnende nesten was indrukwekkend. Op 24 mei schreef Wim Smeets; Bij het wekelijks onderhoud (weghalen uitgegooid zand en heermoes) aan de Vebowand in Bunschoten deze keer 325 nestgangen geteld, 23 meer dan de vorige keer. Over twee weken is dat anders. Dan zijn er jongen en moet er gevoerd worden. Dat levert weer meer activiteit op van af- en aanvliegende oudervogels.

Locatie 2. Bij de Hoogekampsche plas, komend vanaf Utrecht is bij het begin van het pad een nieuw vogelkijkscherm gemaakt. Vandaaruit heb je redelijk goed zicht op de nestopeningen in de oeverzwaluwwand, waar op dit moment al 40 nesten zijn geteld. Gezien de lichtval is het aan te raden om ca 4 uur in de middag te gaan kijken. Het gebied heeft ook andere bijzondere bezoekers gehad zoals een visarend of een juveniele zee-arend (wel ’s ochtends vroeg) en 3 reuzesterns op een eilandje. 

Bunschoten: geplande start aldaar 11.00 uur; kom op fiets of met eigen auto en geef je op, Nadere informatie over exacte locatie volgt dan.

Hoogekampsche plas; om 16.00 uur bij vogelscherm. 

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
zie berichttekst
Contactpersoon: 
activiteiten@utrecht.knnv.nl
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina