Datum:
Type activiteit:
Excursie - paddenstoelen

Week van de Veldbiologie

Tussen 5 en 14 oktober 2019 organiseren de KNNV -de landelijke Vereniging voor Veldbiologie- met alle KNNV afdelingen samen de “Week van de Veldbiologie”. Dit is een landelijk evenement, bedoeld om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met de KNNV. Op diverse plaatsen in het land kunnen dus  ook niet-leden meedoen met een excursie, een lezing, een wandeling, inventarisatie of mini-cursus. Want Veldbiologie is samen naar buiten, de natuur ontdekken, beleven en beschermen.

Ga mee op pad met KNNV- Utrecht en ontdek wat de natuur om je heen te bieden heeft.

Zaterdag 5 oktober 13.00 uur paddenstoelenexcursie op Landgoed De Paltz

Willibrord en Willy Dorresteijn kijken al heel lang paddenstoelen en weten er veel van. Ze zijn lid van de mycologische vereniging en ook van KNNV-Utrecht.

In Nederland zijn er zo’n 4500 soorten paddenstoelen. Wij zijn benieuwd wat we zoal tegenkomen in het bos: mooie, bijzondere, of juist de rood met witte stippenpaddenpaddenstoel? Paddenstoelen vervullen een belangrijke rol in de natuurlijke kringloop: zij breken organisch materiaal af en zetten het om -in humus- hetgeen nieuwe plantengroei mogelijk maakt. Zonder schimmels en paddenstoelen zouden bossen verstikken onder hun eigen afval.

We wandelen op het landgoed De Paltz en kijken wat we tegenkomen. Willibrord en Willy hebben ook wat paddenstoelen op eerdere excursies verzameld. Deze zullen we –met de nodige uitleg- met zijn allen gaan bekijken. Daardoor is het ook voor niet-kenners leuk om mee te wandelen.

Landgoed De Paltz  is een prachtig landgoed dat in 1876 werd ontworpen door de landschapsarchitecten Copijn en Springer. Het terrein van circa 80 hectare bestaat uit beukenlanen, zichtassen, waterpartijen, een statige villa, een koetshuis en een herderswoning. De particulieren die in de loop der jaren eigenaar zijn geweest, hebben hun signatuur nagelaten. Zo bevindt zich midden op het landgoed een doolhof met in het midden een kluizenaarsgrot. Dit maakt van De Paltz een afwisselend landgoed met verrassende details. Het landgoed is sinds 9 mei 2014 opengesteld voor publiek. Meer info:  https://www.utrechtslandschap.nl/natuurgebieden/landgoed-de-paltz/ontdek

Wanneer: zaterdag 5 oktober 13.00 uur

Parkeren op de parkeerplaats bij de ingang van de Vliegbasis aan de Verlengde Paltzerweg, Soest

Georganiseerd door:
Vertrekplaats: