maandag 7 oktober 2019

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2019 van afdeling Utrecht Gemeente Utrecht, Vleuten-de Meern, IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Maarssen, de Bilt, Bilthoven, Vianen De afdeling Utrecht verstuurt maandelijks een nieuwsbrief naar de leden met kort nieuws en de actuele agenda voor die maand. Voor de online versie: ga direct naar de vernieuwde website: https://www.knnv.nl/utrecht Voor meer info zie ook de CONVO: (4x p.j

Activiteiten in oktober

Zaterdag 5 oktober 13.00 uur paddenstoelenexcursie op Landgoed De Paltz Willibrord en Willy Dorresteijn kijken al heel lang paddenstoelen en weten er veel van. Ze zijn lid van de mycologische vereniging en ook van KNNV-Utrecht. We wandelen op het landgoed De Paltz. Willibrord en Willy zijn er maandag met de mycologische vereniging geweest en hebben er mooie soorten gezien. Landgoed De Paltz is een prachtig landgoed dat in 1876 werd ontworpen door de landschapsarchitecten Copijn en Springer. Het terrein van circa 80 hectare bestaat uit beukenlanen, zichtassen, waterpartijen, een statige villa, een koetshuis en een herderswoning. Het landgoed is sinds 9 mei 2014 opengesteld voor publiek. Meer info: https://www.utrechtslandschap.nl/natuurgebieden/landgoed-de-paltz/ontdek Wanneer: zaterdag 5 oktober 13.00 uur Parkeren op de parkeerplaats bij de ingang van de Vliegbasis aan de Verlengde Paltzerweg, Soest Opgeven niet perse noodzakelijk; wel prettig bij activiteiten@utrecht.knnv.nl

zaterdag 26 oktober 13.30 uur Uilen excursie in Bunschoten. In de Natura van maart 2019 stond een mooi artikel van 2 pagina’s over de Uilen van Bunschoten, geillustreerd met diverse foto’s van uilen, zoals kerkuil, ransuil. We benaderden Wim Smeets, de auteur (coordinator van IVN Natuurwerkgroep en Knnv-lid) met de vraag of er een excursie voor ons mogelijk was. Voor de kerkuilen was dit lastig; het zijn nachtdieren die in boerenschuren actief zijn. De ransuilen hebben in Bunschoten diverse roestplekken, en het was goed mogelijk deze diverse roestplekken van ransuilen te bekijken, waarbij Wim ook het nodige vertelt. Steenuilen zijn voornamelijk te zien bij het inventariseren (bij het vallen van het donker) eind februari begin maart. In 2018 waren er 13 nestkasten bewoond in Bunschoten en omgeving. Dit jaar is er een steenuil die eind van de dag te zien is. Aan het eind van de excursie kunnen we even kijken of deze steenuil op zijn vaste plek bivakkeert. Maar zeker is dat niet. Weer een andere mogelijkheid, aldus Wim, is om bij de VEBOwand Bunschoten gaan kijken, een oeverzwaluwenwand van 140 meter lengte waar dit jaar 336 paartjes aan hebben gebroed. Opgeven voor 20 oktober bij activiteiten@utrecht.knnv.nl Overige activiteiten Euro birdwatch in 2019 Jaarlijkse vogeltrektelling: Zaterdag 5 oktober. BirdLife International organiseert het jaarlijks terugkerende evenement Euro Birdwatch. De organisatie in ons land is in handen van Vogelbescherming Nederland. Het doel van dit evenement is om in heel Europa aandacht te schenken aan trekvogels en hun leefgebieden. Het is wel vroeg: van een half uur voor zonsopgang (7.44 uur) tot 10 kwartier daarna, dat is dus twee en een half uur. Soms blijven de tellers nog wat langer zitten. De meeste tellers hebben een eigen verrekijker en een klapstoeltje bij zich. Bij extreem slecht weer gaat het niet door. Zeker in 30 landen in Europa worden (trek-)vogels geteld. In Nederland doen hier zeker 100 locaties actief aan mee . Ook de trektellocatie Jacobssteeg is weer paraat: (aan de andere kant van de snelweg op de hoogte van de Biltsche Hoek) Kom kijken en zie wat er vliegt! Voor meer informatie over de vogeltrek zie de convo op pag 25 zaterdag 5 oktober 2019 Van 7:15 tot 12:00 uur (je hoeft je niet op te geven!)