Datum: 
zaterdag 18 januari 2020 09:00
Type activiteit: 
Excursie - vogels

Een ganzenexcursie o.l.v. Theo Briggeman en Tom van Wanum. Verzamelen: 09.00 uur Meeldijk 1a, Hekelingen, parkeren bij de rotonde aan de linkerkant.

Gedurende de winter worden de polders rond het Haringvliet door vele duizenden ganzen bezocht. We beginnen vandaag bij het nieuwe natuurgebied bij Goudswaard, Spuimond Oost, naast het al bestaande Natura2000 gebied van de Korendlijkse Slikken. Doorgaans treffen we hier vooral brandganzen aan, en met een beetje geluk spotten we ook een roodhalsgans. Vaak jagen boven de rietvelden ook blauwe kiekendieven, die hier de winter doorbrengen. Daarna gaan we naar het Oude Land van Strijen. Daar pleisteren vaak kolganzen en brandganzen en natuurlijk de dwergganzen, een van de weinige gebieden in Nederland waar deze gans nog overwintert. Vervolgens gaan we naar Flakkee, naar de grasgorzen in de buurt van Stad aan het Haringvliet, waar we vooral veel brandganzen hopen te zien. Ook de kolgans, grauwe gans, grote canadese gans zijn hier vaak aanwezig. Op de eilanden overwinteren tegenwoordig ook veel grote zilverreigers, afkomstig uit Oost-Europa en Frankrijk.

Er wordt met behulp van het ringen van ganzen onderzoek gedaan naar hun trekgedrag en het is altijd leuk om geringde exemplaren aan te treffen. We raden u aan de app Bird Ring op uw mobiele telefoon te laden, zodat we online de levensgeschiedenis van geringde ganzen kunnen nagaan. De ervaring leert dat we ganzen uit Zweden, Noorwegen, Rusland en onze eigen broedplaatsen kunnen tegenkomen.

De excursie duurt de hele dag en denk aan warme kleding en dranken!

Graag aanmelden bij Tom van Wanum,
tomvanwanum@xs4all.nl of 06-44694497

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Pont van Hekelingen
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina