zondag 1 september 2019

De KNNV afdeling Voorne heeft de kolibrievlinder tot soort van het jaar 2019 uitgeroepen. De natuurbeschermingsorganisatie roept daarom inwoners van Voorne-Putten op om meldingen van deze kleurrijke nachtvlinder in de rest van 2019 aan de KNNV door te geven

De KNNV afdeling Voorne heeft de kolibrievlinder tot soort van het jaar 2019 uitgeroepen. De natuurbeschermingsorganisatie roept daarom inwoners van Voorne-Putten op om meldingen van deze kleurrijke nachtvlinder in de rest van 2019 aan de KNNV door te geven.

Dat kan heel gemakkelijk via deze link komt u op een meldingsformulier. Dit formulier kunt u gebruiken om uw waarneming door te geven.

Ofschoon de kolibrie eigenlijk een nachtvlinder is, vliegt zij overdag. Dat noemen we wel een “dagactieve nachtvlinder”. Ze overwinteren in Zuid-Europa en komen normaal gesproken pas in het voorjaar weer in Nederland terug. Dat lijkt echter te veranderen: steeds meer kolibrievlinders proberen in ons land te overwinteren. In de eerste maanden van dit jaar ontving de Vlinderstichting dan ook de nodige waarnemingen van deze soort.

Afgelopen zomer, die gekenmerkt werd door langdurige warmte en droogte, zijn er ongewoon veel kolibrievlinders in Nederland waargenomen. Er werden 7000 exemplaren gezien. Normaal zijn dat er een paar honderd. Hun aantal neemt sinds 2013 toe. Dat heeft onder andere met de toegenomen temperatuur maken. Kolibrievlinders houden van warmte en kunnen goed tegen droogte. Ze bezoeken ook gewoon uw voor- of achtertuin. De vraag die rijst is of deze ontwikkeling dit jaar verder doorzet. Geeft u daarom al uw waarnemingen zo snel mogelijk door.
In het september nummer van ons magazine  “In de Branding” zal een medewerker van de Vlinderstichting verslag doen van de eerste ervaringen in Nederland, en op Voorne-Putten in het bijzonder.
In 2020 zullen de resultaten van het onderzoek over het hele jaar 2019 via een uitgebreid artikel worden beschreven.
Voor informatie en vragen kunt u mailen naar Wim Prins, coördinator van de insectenwerkgroep van de KNNV afdeling Voorne: prinswn@gmail.com.

Deel deze pagina