zaterdag 8 februari 2020

IVN en KNNV natuurcursussen 2020

IVN en KNNV zijn vrijwilligersorganisaties die zich bezighouden met natuurbeleving, -educatie en -onderzoek. In de afgelopen jaren hebben wij al diverse natuurcursussen aangeboden. In de loop van het jaar 2020 gaan IVN en KNNV weer gezamenlijk een aantal cursussen aanbieden.
Met het programma dat we dit jaar aanbieden richten we ons op zowel de beginnende als de gevorderde natuurliefhebbers. Verdeeld over de verschillende seizoenen kunt u zich opgeven voor één of meerdere cursussen. De cursusavonden worden gehouden in het Bezoekerscentrum (BC) Tenellaplas van het Zuid-Hollands Landschap. De excursies vinden plaats op allerlei locaties in de regio.

Aanmelding en kosten.

Elke cursus kost, mede dankzij de steun van het ZHL, voor leden van IVN of KNNV € 35,00 (niet-leden betalen € 42,50).
De cursus kan doorgaan bij een minimumaantal deelnemers van 10 personen. Er is, afhankelijk van de cursus een maximumaantal deelnemers van 20 tot 25 personen. Wacht dus niet te lang met uw aanmelding. U kunt zich via e-mail aanmelden bij ons gezamenlijke cursussecretariaat: cursus.KNNV.IVN@gmail.com
Vermeld duidelijk uw naam en adres en voor welke cursus of cursussen u zich aanmeldt. Geef ook aan of u lid bent van IVN of KNNV.
Na aanmelding krijgt u zo snel mogelijk een definitieve bevestiging van uw inschrijving.

Cursus Vogels leren kennen - deel 2

In de cursus vogelherkenning deel 1 hebben we ons gericht op de stad- en tuinvogels in onze directe omgeving. Voor de wat meer
ervaren vogelliefhebber is dit het vervolg op die basiscursus.
In deel 2  besteden we aandacht aan weide- en watervogels,
bosvogels, kustvogels, uilen en roofvogels. Tijdens drie avonden en twee ochtendexcursies ervaren we de verschillen in uiterlijke
kenmerken maar ook het gedrag in hun biotoop en de zang.
De cursus bestaat uit drie lesavonden op de dinsdagavonden 7 april, 14 april en 21 april (19:30-22:00 uur BC Tenellaplas) en twee excursies op de zaterdagen 11 april en 18 april (07:00-10:00 uur).

Cursus Vlinders en Libellen leren kennen voor beginners

Wilt u weleens weten wat voor een schitterende vlinder of libel daar voorbij vliegt of fladdert? Hoe dat beestje eet, leeft en overleeft? Hoe het innig samenleeft met een of meerdere soorten planten? Van welke landschappen het houdt en van welke het gruwt? Dan is dit een cursus voor u.
De cursus bestaat uit drie lesavonden in BC Tenellaplas op de woensdagen 22 april, 29 april en 6 mei (19.30-22.00 uur). Verder zijn er twee middagexcursies (13.30-15.30 uur) in het veld op de zaterdagen 2 mei en 9 mei. (indien de weersomstandigheden ongustig zijn, zullen andere data worden afgesproken)

Cursus Wilde Planten leren kennen voor beginners

Wilt u weleens weten wat er zoal groeit en bloeit bij u in de buurt? Rond uw dorp of stad, in de berm of de wei, maar vooral ook in de fraaie duinen en langs het strand van Voorne? Wilt u weten welke planten familie van elkaar zijn? Hoe planten zich voortplanten en overleven? Dan is dit voor u een geschikte cursus.
De cursus bestaat uit drie lesavonden in BC Tenellaplas op de woensdagen 3 juni, 10 juni en 17 juni. Daarnaast zijn er twee ochtendexcursies in het veld op de zaterdagen 6 juni en 20 juni (10.00-12.00 uur).

Cursus Zoogdieren

De zoogdiercursus is bedoeld voor mensen die willen weten welke zoogdieren in hun omgeving in het wild voorkomen. In deze cursus richten we ons op alle zoogdieren die we in onze omgeving tegenkomen. Wilt u weten hoe vleermuizen zich oriënteren en met elkaar communiceren en welke muizen lekker zijn? Deze cursus geeft een (begin van een) antwoord op deze vraag. De cursus bestaat uit theorie en praktijk en twee excursies.
Dinsdagavond 8 september theorie in het BC Tenellaplas, dinsdag 15 september avondexcursie (19.30-22.00 uur) en zaterdag 19 september ochtendexcursie (08.00-10.00 uur). Tot slot op dinsdagavond 22 september braakballenpluizen in het BC Tenellaplas.
Het aantal deelnemers bedraagt minimaal 10 en maximaal 20.

Cursus bomen en struiken leren kennen

Wilt u van alles weten over bomen en struiken? Over de soorten en hun functie. Over het nut voor ons milieu en de manier waarop zij zich voortplanten? Dan is dit voor u een geschikte cursus.
De cursus bestaat uit twee lesavonden in het BC Tenellaplas (woensdagen: 16 en 23 september, 19.30-22.00 uur) en twee praktijklessen in de ochtend (zaterdagen: 19 en 26 september, 10.00-12.00 uur). In februari 2021 volgt een “knoppen”-excursie.