Paddenstoelen in 2015

In 2015 is er door de werkgroep weer intensief gezocht naar en geteld aan paddenstoelen, zowel in het Mildenburgbos als in de Duinen van Voorne.

Het jaar begon lekker vochtig en ruim boven het vriespunt;  dit gaf  voor de myxomyceten (slijmzwammen)  goede omstandigheden . Ze waren er dan ook volop.

Daarna kwam een erg droge periode, waardoor er weinig bijzondere voorjaarspaddenstoelen waren. De NMV excursie werd dan ook afgelast.

De maand augustus was voor de satijnzwammen rond Sipkes slag en Vliegveld een bijzondere maand: redelijk hoge temperaturen en heftige, korte regenbuien. We hebben heel bijzondere en leuke soorten gevonden, waaronder een nieuwe soort voor Nederland:  Entoloma brunneoserrulatum, een satijnzwam met bruine lamelsnede.

Ook op de mest van paard en Galloway zijn weer bijzondere “dingen” gevonden.

“Onze” paddenstoelen maand oktober was helaas ook erg droog en te droog voor een echte paddenstoelen explosie . In de meetnetten werden nauwelijks soorten geteld.

Toch hebben we in beide gebieden tegen de 200 soorten kunnen registreren. Gezien de weersomstandigheden valt dat niet tegen. Dat komt mede door de temperatuur;  die wilde ook in december niet zakken, zodat er lang paddenstoelen te zien waren. Wasplaten rond de jaarwisseling is geen jaarlijks fenomeen.

In november en december waren er weer veel myxomyceten ( slijmzwammen)  te bewonderen.


Deel deze pagina