Impressie van vogelkijkdag naar Veluwemeer,Drontermeer en Harderbroek op 19 maart 2016

Een voor onze vereniging onbekend gebied. Twee leden hebben het voorwerk gedaan…dank aan Gerrit Schepers en Gerard Spit…alle lof! Met 13 man(incl.3 vrouwleu) vertrekken we al heel vroeg van Vriezenveen voor een autotocht met omwegen (wie zegt dat vrouwen fout rijden omdat ze praten?)

Toch voert de heenreis ons door onbekende gehuchten, langs mooie boerderijen en over prachtige landweggetjes (moeten we hier niet eens een fietsvogeltocht maken?) We doen 7(!) plekken aan waar we naar hartelust kunnen genieten. 71 soorten in totaal geteld door Gerard.(Sommigen van ons tellen alleen de soorten die ze met eigen ogen zien..jaja..) Niet aan mij om ze allemaal op te noemen..kijk maar in uw vogelgids.

Samen op een rij op de dijk... de grote “piepn” opgesteld.".wat heb jij erin?”,oh,ik zie zomertalingen..baltsend”..”waar?”..”weg zijn ze”. Een ieder roept wel wat en niemand is te beroerd om de "niet pieper s”mee te laten kijken! Het weer is koud, wel droog,maar het voelt als 3 of 4 grC. Het enthousiasme houdt ons warm en de koffie uiteraard. Helaas was ik mijn Jansen en Tilanusje vergeten..het is toch lente?brr.

De kluten,soms in grote getale,sierlijke grondelende pijlstaarten,ruziende meerkoeten,vele ganzen..is dat nou een kleine of een grote Candees? Wat een pracht aan vogels en geluiden. En het kersje op de taart: een havik in alle glorie, goed zichtbaar in nog kale boomtoppen en dan de grote kers op de taart :de zeearend..hoog in een boom..heersend over het omringende landschap.

Je wordt er stil van. En niet te vergeten: een immense vlucht goudplevieren, van verre naderend en dan met z’n allen ineens op het water…dat geluid alleen al. En o ja..kemphanen scharrelend tussen de meeuwen en kievitten. Al met al ..een overgetelijke vogelkijkdag en zeker voor herhaling vatbaar.  (verslag Jos Harsta)