Datum:
zaterdag 26 oktober 2019 07:30 tot 19:30
Type activiteit:
Excursie - vogels

Zaterdag 26 oktober 2019. Kraanvogels kijken omgeving Diepholz.

Omdat wij al redelijk op tijd vertrekken zal in de voormiddag het natuurgebied rond de Dummersee bezocht worden. Het is al weer vele jaren geleden dat we in verenigingsverband naar Diepholz in Duitsland gingen om Kraanvogels te observeren. Hier in Neder-Saksen is sinds de jaren tachtig een waar bolwerk van deze majestueuze vogels ontstaan om te foerageren op doortrek naar warmere oorden in Zuid Frankrijk of Spanje.

Ten noorden van deze plaats richting Vechta in voormalige turfwingebieden kan men overdag duizenden Kraanvogels zien foerageren al dan niet met vliegvlugge jongen. De laatste jaren verspreiden de vogels zich over meerdere gebieden in deze omgeving, dus zullen er meerdere gebieden aan gedaan worden deze dag. Tegen de avond gaan ze in grote aantallen op de wieken om naar gemeenschappelijke slaapplaatsen in het “Moor” te gaan. Het is altijd weer indrukwekkend om die grote groepen Kranen te zien, wij blijven dan ook tot de schemering om dit schouwspel te aanschouwen.

Er zal deze dag veel vanuit de auto geobserveerd worden. De aantallen die rond Diepholz in de herfst neerstrijken schommelt de laatste jaren rond de 55.000 vogels, dus hopelijk wordt het een spectaculaire dag. Nog wel even een opmerking …. de aantallen uit het verleden bieden geen garantie voor deze dag, dus alles “ohne Gewahr “. Maar, ... schroom niet om mee te gaan het zal een interessante dag worden met vele soorten vogels.

Vertrek: 07.30 uur vanaf het Manitobaplein (voor De Hulle) te Vriezenveen.
Terug: 19. 30 uur ongeveer omdat wij tot de schemering daar blijven Dus hou daar rekening mee.

Meenemen: Eten en drinken voor gehele dag, warme kleding, verrekijker, vogeltelescoop, vogelboek, ID kaart of paspoort. De afstand is ongeveer 350 km.
Reiskosten per auto: 0,20 eurocent per kilometer.

Georganiseerd door:
Vertrekplaats:
Manitobaplein (voor De Hulle) te Vriezenveen
Kosten:
Auto kosten €0,20 per kilometer (delen door aantal de personen)
Contactpersoon:
Gerrit Schepers en Gerard Spit