Datum: 
woensdag 14 augustus 2019 18:00 tot 21:30
Type activiteit: 
Natuurwandeling

Woensdagavond 14 augustus 2019. Algemeen: de Lange Kampen en Brucht

Voor ons laatste bezoek aan dit Staatsbosbeheergebied in mei 2006 schreven we het volgende: Het bestaande reservaatje met deze naam hebben we al eens vaker bezocht. Voor wie het nog niet kent; het is een afwisseling van open en bebost terrein, aan een afgesnoerde Vechtarm. De korte vegetaties variëren van heel nat zeggenland met veel fraaie bloeiende kruiden. Maar ook liggen er wat droge duintjes in, met de bijbehorende zaken als tijm en Geel walstro. Sinds kort zijn tientallen hectares landbouwgrond erbij gevoegd, met ook hierin een oude Vechtarm.

Het gedeelte binnen deze arm wordt momenteel deels afgegraven, en ter plekke wordt de Vecht maar liefst dertig meter breder gemaakt. Bovendien worden de stortstenen van de oevers verwijderd: de rivier wordt eindelijk weer van haar strakke korset bevrijd. Deze landbouwgronden zijn nu al hoopgevende weidevogelterreinen, en het is ook zeker de moeite waard, te kijken wat er zoal op de dan nog kale zandvlakte en langs het water rondscharrelt!

Die kale zandvlakte: daarvan herinneren we ons nog een Scholekster, pontificaal op haar nest.Maar dat kale, dat is er vanzelfsprekend nu wel af. Vooral de eerste jaren was het een belevenis, te zien wat er allemaal vanzelf ging groeien. Sommige soorten vast en zeker uit de vroegere zaadbank, zoals de Verfbrem. Maar de blote bodem bleek ook een ideaal substraat voor een keur aan pioniersoorten, waarbij de Vecht ook zeker een handje geholpen zal hebben. We gaan eens kijken wat er van geworden is.

En: ook hier geldt, als er veel variatie is in de vegetatie, zal dat ook gelden voor bijvoorbeeld vlinders en andere insecten.
Hopelijk treffen we een mooie, warme avond!

Meenemen: goed schoeisel en eventueel een verrekijker en plantenboek.
Vertrek: 18.00 uur vanaf het Manitobaplein (voor De Hulle) te Vriezenveen.
Terug: in de schemering

 

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Manitobaplein (voor De Hulle) te Vriezenveen
Contactpersoon: 
Gerrit Schepers en of Geert Euverman
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina