Datum:
Type activiteit:
Excursie

Zaterdag 20 mei, Natuur excursie Stroothuizen

Stroothuizen, we waren hier voor het laatst in 2011, toen in augustus.

Maar in mei valt er toch het meest te genieten. Het reservaat bestaat uit twee delen, het oude bestaande, en zeven hectare voormalig maisland. Maar de verschillen tussen beide worden steeds kleiner, ze sluiten steeds mooier op elkaar aan. De slenken in het oude deel krijgen steeds meer kleur, de laatste resten van het bos dat hier stond zijn weggehaald, ze worden nu elk jaar gemaaid. Voor de plantenliefhebbers smullen, er is een heel patroon ontstaan van zeggen, biezen en grassen, met daartussen soorten als Beenbreek, Klokjesgentiaan, en op de natste plekken Klein blaasjeskruid. En Corry Abbink vond hier bij het inventariseren ooit al eens een broedende Watersnip. Maar ook de Nachtzwaluw is hier terug als broedvogel.

Het nieuwe deel, je kunt je haast niet meer voorstellen dat hier nog maar een kwarteeuw geleden nog mais werd verbouwd! Op de hogere delen staat nu Struikheide, met fraaie bossen Brem. Op de flanken naar de lagere delen is het feest. Allerlei overgangen in de vegetatie, ook met veel fraai bloeiende soorten. Vaak heel gewone, maar in zoveel kleuren! Hier vind je bijvoorbeeld schrale graslanden met daarin ook Oranje havikskruid, en oranje is een kleur die we in onze wilde flora haast niet kennen. Nog steeds worden hier nieuwe soorten ontdekt, bij een excursie een paar jaar geleden bijvoorbeeld nog Duizendguldenkruid. Dit alles zorgt natuurlijk ook voor een rijk vlinderleven. Met een beetje geluk treffen we een Grauwe klauwier op uitkijk in één van de bosjes, en jodelen er nog een stel Wulpen boven je hoofd. Dit alles zorgt er wel voor, dat we ons hier voorzichtig doorheen moeten bewegen! Bij elkaar blijven dus.

Vertrek: 08.00 uur vanaf het Manitobaplein te Vriezenveen.

Georganiseerd door:
Vertrekplaats:
Manitobaplein in Vriezenveen
Kosten:
reiskosten per auto delen met inzittenden
Contactpersoon:
Gerard Spit en Gerrit Schepers