Datum: 
zaterdag 17 februari 2018 08:30 tot 13:00
Type activiteit: 
Excursie

Zaterdag 17 februari 2018  Wandeling  Springendal .

Meer specifiek maken we een wandeling van boven naar beneden langs de Springendalse beek. De meanderende beek met kristalhelder water ontspringt uit de bronnen, die her en der op de stuwwal van Ootmarsum liggen. Onder andere in een voormalig stuk landbouwgebied, waar nu een bloemrijk hooiland en zelfs een deel heide met jonge Jeneverbessen vinden. Een natuurgebied waar de vier jaargetijden zich nog in alle schoonheid etaleren. 

Het beekdal van het Natura 2000 gebied Springendal werd droger en droger, doordat de beek zich na elke stortbui steeds dieper in de bodem sleet.  Vlak bij de bekende bronvijvers zelfs wel twee meter! Dat vroeg om actie. In 2015 heeft het waterschap de bodem van beek verhoogd, zodat het grondwaterpeil ook omhoog zou gaan. En dat is gelukt, in de verdroogde beekdalgraslanden komt nu zelfs weer plekken met kwel voor. Het gebied is veel natter geworden. Waar pas nog het water door een diepe beekloop stroomde, mag het nu zichzelf weer een weg zoeken over het maaiveld.

We wandelen hier door het bos langs de beek en gaan kijken hoe hier na twee jaar de omgeving weer de oude glorie uitstraalt. 

Vertrek: 8:30 uur vanaf het Manitobaplein te Vriezenveen.

Terug   : plm. 13:00 uur. Waterdichte hoge schoenen of laarzen is aan te bevelen!

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Manitobaplein te Vriezenveen
Contactpersoon: 
Gerrit Schepers en of Gerard Spit
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina