donderdag 27 juni 2019

Met de school naar buiten

Wies met de Patries, het programma waarmee Twenterand het buitengebied van de gemeente weer meer kleur wil geven, richt zich ook op de scholen. Voor de leerlingen is een professioneel lespakket gemaakt. En voor een paar van de lessen mogen de kinderen naar buiten!

Met de lessen is al op een paar scholen proefgedraaid, en leraren en kinderen waren enthousiast. Het schoolproject heeft ook al de aandacht getrokken van Vogelbescherming. Deze organisatie is vol lof over het initiatief, en heeft al gepolst of het ook in andere delen van het land kan worden gebruikt. Voor de begeleiding van de buitenlessen zijn wel mensen nodig, die de onderwijzers in het veld willen ondersteunen.

Een les over bijen is al geregeld, de kinderen worden door de Imkervereniging ontvangen bij de bijenstal in het Herman Jansenpark en in de Kruidentuin daar. Maar er horen ook bezoeken aan een terrein in de omgeving bij. Waar bijvoorbeeld gezocht wordt naar diersporen, gekeken naar vlinders, en naar de planten waar al die beesten van leven.

Vrijwilligers gevraagd om hier bij te helpen! Het gaat om een paar excursies per jaar met groep 4, en je bepaalt zelf in overleg met de onderwijzer wanneer het het beste uitkomt. Een beetje basiskennis van wat groeit en bloeit is mooi meegenomen, maar je hoeft echt geen kenner te zijn. Bovendien kun je, als daar behoefte aan is, vooraf een paar keer met iemand die het terrein wel goed kent op pad.

Voor iedereen die af en toe wel een paar uur over heeft, een heel zinvolle invulling vanje vrije tijd. Vanzelfsprekend mogen ouders ook bijspringen, het is dankbaarder werk dan Luizenmoeder!

Aanmelden kan via  wiesmetdepatries@twenterand.nl en daar kun je vanzelfsprekend ook terecht als je eerst wat meer wiltweten over het project.

Kijk ook eens op: www.twenterand.nl/bloeitop  of de speciale site voor de patrijs