zondag 27 januari 2019

Natuurfoto expositie in de Peddemors boerderij te Vriezenveen met aandacht aan Herman Jansen de eerste natuur/vogelfotograaf van Vriezenveen (1899-1965)

Ook in 2019 laat de fotogroep van de KNNV Vriezenveen weer hun mooiste foto’s zien bij de jaarlijkse expositie in de Peddemors boerderij. Ieder jaar mag de natuur foto expositie zich verheugen is een steeds stijgende belangstelling. Naast onze eigen foto's willen we dit jaar ook aandacht schenken aan Herman Jansen die als eerste voorzitter van de Natuurhistorische vereniging Vriezenveen ook al in de 50er jaren vogels fotografeerde.

Hermans herinneringen over hoe het begon… 

De belangstelling voor vogels dateert uit mijn jongensjaren. Maar werd wel eens wat "te opdringerig" voor de vogels.

Later verliep deze door goede lectuur – Dr. Jac P Thijsse en Jan P Strijbos – en door voorlichting van onze onvergetelijke “meester“ Bernink uit Denekamp, in betere banen. Jarenlang “deden” we aan vogels en registreerden en noteerden de gedragingen van onze gevederde vrienden tot in de kleinste bijzonderheden.Daarna kwam de “kiekerij”. dat kostte heel wat platen, instellen en streepjes maken op het hek vooraleer er iets wat op een vogel leek op de plaat verscheen. De mislukkingen bleven vele. “Volhouden” was het advies van Jan P. Strijbos, die we op een gezegend ogenblik in het Twentse Mokkelengoor moeras ontmoetten, op zoek naar de Steltkluut.

Waardevolle aanwijzingen en een prima toestel waarmee Strijbos heel wat van z’n mooie foto’s maakte, waren ’t resultaat van onze ontmoeting. ’t Ging nog niet op rolletjes, maar … af en toe kwam er een draaglijke kiek. Dit deed de vele mislukkingen vergeten. Neen, de weg ging niet over rozen; we modderden verder en vorderden langzaam… En toen kwam de tijd van de Leica... 

 

 

De expositie is geopend donderdags van 14.00-17.00 uur en 19.00-21.00 uur vrijdags van 14.00-17.00 uur en op zaterdag van 14.00 - 17.00 uur.

Adres van de Peddemors boerderij: Westeinde 342 7671 CM Vriezenveen

Voor meer informatie over de Fotogroep KNNV Vriezenveen kunt u contact op nemen met Gerrit Schepers. Mail: gerritinvjenne@gmail.com Mob: 06-51299105

 

Deel deze pagina